Apartamentele şi casele de vacanţă de pe Litoral „se plătesc singure“ în 10-20 de ani dacă le scoateţi la închiriat în perioadele în care nu le folosiţi.

Dacă în Bucureşti sau în alte mari oraşe o garsonieră într-un bloc construit acum 20-30 de ani costă cel puţin 50-60.000 de euro, în ansamblurile rezidenţiale aflate în diverse stadii de execuţie pe malul Mării Negre situaţia este alta: în funcţie de situare, suprafaţă şi finisaje, preţurile încep de la 45.000 de euro (TVA inclusă) pentru un apartament cu două camere în Neptun şi de la circa 125.000 de euro (de asemenea TVA inclusă) pentru o casă cu trei camere şi grădină în Constanţa. Este cazul ansamblurilor Neptun Plaza, respectiv Del Sole.

În zonele Mamaia – Năvodari (de exemplu, în cadrul ansamblurilor Sea Breeze Resort, Summerland sau Blue Lagoon) şi Olimp (Sara Sea View), preţurile apartamentelor sunt mai mari – de la circa 100.000 de euro fără TVA pentru o locuinţă cu două camere.

Firmele de management ţin locul proprietarilor

112-14755-34_mare1_25.jpgChiar dacă evoluţia pozitivă a economiei face ca tot mai mulţi romåni să-şi permită o locuinţă secundară pe malul mării, la prima vedere, achiziţionarea ei se justifică destul de greu din punct de vedere financiar. „După ce mi-am cumpărat un apartament din Mamaia, am stat mult şi m-am gåndit – una peste alta, petreceam la mare maximum 15-20 de zile pe an, cu tot cu weekenduri. Hotelul mă costa cam 2.000 de euro pe an, deci, luånd în calcul şi rata dobånzii şi cheltuielile cu întreţinerea, mi-aş fi recuperat investiţia în vreo 40 de ani. Aşa că am decis să mai reduc acest termen oferind cazare, la preţuri bune, prietenilor şi cunoştinţelor, în perioadele în care eu nu sunt pe Litoral“, povesteşte bucureşteanul Vali C.

El face parte din categoria celor de care vorbeşte Ionuţ Håncu, reprezentant al dezvoltatorului mai multor ansambluri rezidenţiale în Costineşti şi Saturn. „Iniţial, oamenii cumpără pentru uz propriu. Apoi, încearcă să se reorienteze şi să închirieze, pentru a-şi recupera mai rapid investiţia. Treptat, această tendinţă se va accentua“, spune el.

112-14757-34_mare4_25.jpgAlţii ştiu că vor închiria încă din primul moment. Este cazul clienţilor ansamblurilor Sun Garden (20 de apartamente, piscină cu nocturnă, terasă panoramică pe acoperiş, bar, restaurant şi club), unde apartamentele mobilate şi cu loc de parcare au costat 49.000 de euro plus TVA, sau Sea View Residence (două blocuri a cåte 24 de apartamente, cu piscină şi club pentru copii), unde preţurile încep de la 57.000 de euro plus TVA. Dezvoltatorul celor două complexuri rezidenţiale, Romdeals, asigură, contra unei taxe de management de 100 de euro pe lună, administrarea (inclusiv închirierea) apartamentului şi a complexului fără ca proprietarul să trebuiască să facă cel mai mic efort. „Este extrem de ieftin în comparaţie cu serviciile similare din Vest, mai ales dacă ţinem cont de preţul la care se închiriază un apartament în sezon“, spune Răzvan Sătnoianu, general manager al companiei. El prezintă şi profilul cumpărătorului tipic: bucureştean din clasa medie, căsătorit, în general proprietar al unei firme.

Un calcul simplu ne arată că, la un grad de ocupare mediu de 60-70% pentru cele trei luni de vară şi la un preţ mediu de 70-80 de euro pe noapte, proprietarul unui apartament de două camere poate obţine, după ce scade întreţinerea şi taxele de administrare, cam 3.500-4.000 de euro pe sezon. Din care ar mai trebui să plătească şi impozitul de 16% către stat. Cu alte cuvinte, investiţia s-ar putea amortiza în zece pånă la douăzeci de ani, în funcţie de costul iniţial al imobilului.

Clienţii bogaţi, neinteresaţi de amortizarea investiţiei

112-14758-34_mare5_25.jpgMai e, totuşi, mult pånă cånd achiziţionarea de imobile pe Litoral în vederea închirierii să se transforme într-o modă. „Nu am avut clienţi care să cumpere în mod special pentru valorificare pe perioada sezonului“, spune Elena Topîrceanu, de la Imobiliara SRL. Asta nu înseamnă, însă, că acest lucru nu poate avea loc – agenţia îi pune pe noii proprietari în legătură cu firme de administrare, urmånd ca ambele părţi să decidă modul în care vor întreţine şi exploata apartamentul.

Nici în cazul complexului Black Sea Residence din Eforie Sud nu există situaţii în care proprietarii să-şi scoată la închiriat apartamentul. De această dată, explicaţia este alta: imobilul este unul de categorie superioară, destinat oamenilor cu bani. „Cam jumătate din proprietari sunt oameni de afaceri străini rezidenţi în Romånia şi, chiar dacă mulţi dintre ei îşi petrec vara în străinătate, preferă ca locuinţele să stea goale“, explică Andrei Tudorean, de la agenţia imobiliară Trea. El afirmă că, totuşi, în cazul oamenilor din clasa medie care au o proprietate secundară pe Litoral, lucrurile se schimbă. „Din ce în ce mai mulţi apelează la dispeceratele de cazare, care, în schimbul unui comision, le intermediază găsirea de turişti“, arată Tudorean.

«Cumpărătorul tipic de apartamente pe malul mării este bucureştean din clasa medie, căsătorit, în general proprietar al unei firme.»
Răzvan Sătnoianu, general manager Romdeals Group

112-14756-34_mare2_25.jpgIEFTINE Costineşti, Neptun-Olimp sau Saturn sunt locurile unde pot fi găsite cele mai accesibile apartamente de vacanţă în imobile noi. Explicaţia stă în preţul încă mic al terenului, dar şi în tarifele de închiriere în regim hotelier ce pot fi practicate în aceste staţiuni

DOTARI Majoritatea ansamblurilor rezidenţiale noi de pe Litoral sunt pregătite pentru oameni veniţi în vacanţă. Ele au terase generoase, piscine, săli de fitness, locuri de joacă, baruri şi restaurante

100 de euro pe lună este taxa de management pentru un apartament de vacanţă. De la caz la caz, sunt cuprinse plata facturilor, întreţinerea spaţiilor comune, reparaţiile curente, paza