Un proiect de rezoluţie, aflat în prezent în Parlamentul European, ar putea veni cu noi restricţii pe piaţa auto. Astfel, „pentru un viitor neutru din punct de vedere al influenţelor climatice”, maşinile clasice cu motoare diesel sau pe benzină ar putea fi interzise  la vânzare începând cu anul 2040, iar singurele permise vor fi cele cu emisii zero, precum vehiculele electrice.

„Pentru un viitor prosper, modern, competitiv şi neutru din punct de vedere influenţelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piaţa UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralităţii climatice în 2050 şi solicită un cadru politic coerent şi proiecte de tranziţie care să sprijine acest lucru”, e scris în proiect.

Măsura Parlamentului European nu are putere legislativă, însă, în mod sigur, va pune o presiune politică importantă pe celelalte instituţii europene, scrie Adevărul.

Planul uriaş al Comisiei Europene privind politica de mediu

„Viitoarea strategie pentru mobilitate durabilă şi inteligentă prevede ca toate modurile de transport (rutier, feroviar, aviaţie şi transport pe apă) vor trebui să contribuie la decarbonizarea sectorului transporturilor, în conformitate cu obiectivul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere climatic, afirmând în acelaşi timp că aceasta va fi atât o provocare cât şi o oportunitate”, mai prevede proiectul de rezoluţie din Parlamentul European.

Marţi, 14 ianuarie, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a prezentat planurile de investiţii şi scheme de susţinere în valoare de o mie de miliarde de euro, în vederea implementării Green Deal, marea politică de mediu prin care Uniunea Europeană va deveni neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră până în anul 2050.