Valul patru Covid-19 face prăpăd: Presiunea epidemiei asupra sistemul sanitar începe să devină tot mai greu de suportat.

Explozia numărului de îmbolnăviți face ca numărul paturilor disponibile în secțiile de terapie intensivă să tindă spre zero.

Valul patru Covid-19 face prăpăd: 19 paturi disponibile la ATI în toată țara

În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms la ora 14.00, la nivel național există 1087 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.

Dintre acestea 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2( obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie etc.).

De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În București sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Alte paturi ATI vor fi disponibile în zilele următoare

La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate: Arad – 1, Brașov -5, Constanța – 1, Iași – 3, Sibiu – 3, Tulcea – 5, Vaslui – 1.

”Situația privind numărul de paturi disponibile este în dinamică și variază în funcție de numărul de pacienți internați la ATI și de numărul de paturi nou operationalizate, având în vedere faptul că în ultimele zile este un efort continuu privind avizarea de noi paturi și detașarea personalului medical necesar.”, precizează autoritățile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea.