Norges Bank Investment Management, divizia Băncii Centrale a Norvegiei care gestionează fondul suveran, a informat marţi că, în trimestrul al doilea al acestui an, fondul a înregistrat un randament de 2,6% de pe urma investiţiilor sale, echivalent cu 202 miliarde coroane norvegiene sau 25,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care portofoliul său de acţiuni a înregistrat un randament de 3,4%, obligaţiunile au crescut cu 1,1%, iar activele imobiliare au avut un randament de 2,1%. 

"Pieţele bursiere au înregistrat performanţe deosebit de bune în acest an, astfel că randamentul fondului în primul semestru a fost de 6,5%. Aceasta înseamnă un câştig de 499 miliarde de coroane, cel mai bun rezultat semestrial înregistrat vreodată în istoria fondului", a informat Trond Grande, directorul general adjunct la Norges Bank Investment Management. 

La jumătatea acestui an, fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea 65,1% din rezervele sale investite în acţiuni, 32,4% în obligaţiuni şi 2,5% în proprietăţi imobiliare. 

În condiţiile în care deţine 1,3% din acţiunile existente la nivel mondial, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a început să se extindă mai mult pe pieţele emergente şi recent a obţinut autorizaţia de a-şi majora deţinerile de acţiuni până la 70% din portofoliul său pentru a obţine randamente mai mari, în condiţiile în care anul trecut Norvegia a retras, pentru prima dată, lichidităţi din fondul suveran. 

În al doilea trimestru al acestui an, Guvernul de la Oslo a retras 16 miliarde de coroane din fondul suveran de investiţii pentru a acoperi o serie de cheltuieli publice, mai puţin decât cele 23 de miliarde de coroane retrase în primul trimestru.

AGERPRES