Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre turismul vaccinal din România. Mai exact, este vorba despre situațiile în care comunitățile mari de persoane primesc doze de vaccin insuficiente, iar oamenii aleg să meargă în alte zone pentru a se putea vaccina anti-covid.

În acest context, Valeriu Gheorghiță a găsit soluția. El susține că listele de așteptare pot rezolva problema. Astfel, persoanele nu se vor mai înscrie pe locurile libere și vor fi trecute pe lista de așteptare, unde prioritate vor avea vârstinicii, dar și cei cu boli cronice.

Totodată, el a mai amintit că în urmă cu doar câteva zile, Bucureștiul a primit 54 de cabinete noi pentru vaccin Pfizer, adică 3.000 de persoane se pot vaccina în fiecare zi.

„Faptul că avem aceste liste de așteptare rezolvă problema prin faptul că persoanele nu se mai înscriu direct pe locurile libere, ele trec pe lista de așteptare și din lista de așteptare vor fi prioritizați cei vârstnici, cei cu boli cronice. Pentru București, chiar pe 20 martie au fost alocate suplimentar 54 de cabinete noi pentru vaccin de la Pfizer, ceea ce înseamnă aproximativ 3.000 de persoane zilnic care pot să fie vaccinate, vaccinarea începând din data de 23.

Același lucru s-a întâmplat în alte județe cu o incidență crescută a numărului de cazuri: în Timiș au fost alocate 30 de cabinete noi, în Constanța – 20 de cabinete noi”, a spus Valeriu Gheorghiță, la B1 Tv.

Cine ia deciziile

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a mai percizat că deciziile trebuie luate alături de autoritățile locale.El a mai vorbit și despre cel de-al doilea criteriu, care se referă la rata acumulată de incidența cazurilor.

Un al treilea criteriu este lungimea listei de așteptare. Potrivit acestuia, în București, peste 140.000 de persoane își așteaptă rândul la vaccinare, în timp ce la Cluj 60.000 de persoane sunt în așteptare.

„Aceste decizii le luăm împreună cu autoritățile locale, adică cu Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ și sunt situații punctuale în care acest număr de cabinete este discutat cu fiecare județ în parte.

Al doilea criteriu este cel legat de rata cumulată de incidență a cazurilor, existând o alocare mai crescută a numărului de cabinete către județele care au o incidență crescută a numărului de cazuri.

Un al treilea criteriu pe care îl vom lua în calcul este legat de lungimea listei de așteptare. De exemplu, în București, în momentul de față, sunt peste 140.000 de persoane pe listele de așteptare, pe locul doi e Clujul cu peste 60.000 de persoane. Evident că aici este o cerere foarte mare, este o nevoie crescută deci, cu siguranță, va fi un al treilea criteriu pe care îl vom lua în calcul când vom aloca noile cabinete de vaccinare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.