Vaccinarea cu AstraZeneca este în continuare recomandată. Agenția Europeană a Medicamentului a venit cu informații

Joi, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării cu serul produs de către AstraZeneca, subliniind că, momentan, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acesta. Precizările vin după ce 9 țări au decis suspendarea administrării acestui vaccin.

Amintim că Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin. Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg au luat aceeași decizie privind acest lot.

”Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.

22 de cazuri de tromboembolii

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului informa că în ţările spaţiului economic european, care include și Norvegia, au fost semnalate în total 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor circa trei milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca.

Agenţia europeană mai menţionează că înţelege decizia Danemarcei de a suspenda preventiv pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca şi va continua evaluarea sa legată de cazurile de tromboze semnalate după injecţii cu acest ser.

În schimb, alte state care folosesc vaccinul afirmă că nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Spania, de pildă, a precizat joi că în această ţară nu au fost semnalate deocamdată cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.

La rândul său, şefa Agenţiei Suedeze pentru Produse Medicale, Veronica Arthurson, a spus că ”nu există nimic care să indice că vaccinul (AstraZeneca) cauzează acest tip de cheaguri sanguine”.