Marele anunț făcut de Raluca Turcan: Salariul minim ar putea să crească, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Turcan nu a vrut să speculeze asupra nivelului la care va crește salariul minim și nici dacă este o măsură absolut sigură, dar a declarat că își dorește acest lucru.

Marele anunț făcut de Raluca Turcan: ”Un context oarecum favorabil creșterii salariului minim”

”Suntem într-un context oarecum favorabil creșterii salariului minim, statele membre ale UE își pun problema despre cum ar trebui să arate salariul minim.

Dacă obținem o mai mare corectitudine în relațiile de muncă, atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă la o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai.

Sunt foarte mulți oameni angajați scriptic cu salariu minim și de fapt au un alt salariu.

Din acest proces pierde angajatul, când acceptă să fie plătit scriptic cu mai puțin, adică să aibă venituri declarate sau sub-declarate el este păgubit la pensie, în timp”, a declarat ministrul Muncii, la Digi 24 Tv.

”Am propus ANAF-ului un protocol de colaborare”

”Am început o campanie de informare, că intrăm pe teren și verificăm corectitudinea relațiilor de muncă prin Inspecția Muncii.

Am descoperit 5.000 de cazuri de muncă la negru și am aplicat aproape 60 de milioane de lei amendă, din nefericire colectarea amenzilor este dezastruoasă.

Am propus ANAF-ului un protocol de colaborare, pentru că degeaba inspectorii forței de muncă dau amenzi, dacă apoi colectarea acestora nu se mai întâmplă.

M-ați întrebat cum îi ajutăm pe oameni să creștem corectitudinea în muncă, pentru că avem o concurență neloială între cei care plătesc exact cât au plătit în contracte și cei care apelează la diverse subterfugii.

În primul rând, avem o campanie de informare, apoi modificăm cadrul normativ pentru a defini ceea ce este munca sub-raportată, o includem drept contravenție și le spunem oamenilor să își ceară drepturile.

Avem aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, există 280.000 de locuri de muncă neocupate. Angajatul dacă este bine pregătit, să se ducă la angajator să își ceară drepturile pe contractul de muncă, aici trebuie să învețe să militeze.”, a mai spus Turcan.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.