Octavian Jurma susține că perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai periculoasă, în contextul în care foarte multe familii se revăd, iar acest lucru reprezintă o șansă pentru virus ”să viziteze domicilii pe care înainte nu putea să le vadă”.

În acest context, medicul le recomandă românilor să se vaccineze până în momentul în care se vor reuni în familie în perioada sărbătorilor, pentru a-i proteja pe cei dragi.

„Perioada de sărbători în România în mod particular este și un moment în care familii care altfel au stat izolate se revăd, deci, din păcate, pentru virus este o șansă să viziteze domicilii pe care înainte nu putea să le vadă. De aceea, vaccinarea este extraordinar de importantă pentru cei care pregătesc reuniuni de familie în perioada sărbătorilor”, a afirmat Octavian Jurma.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, medicul susține că deși există o tendință de scădere a numărului de infectări, iar măsurile se relaxează, oamenii trebuie să fie în continuare atenți.

Restricții la târgurile de Crăciun?

„Tendința este în continuare de scădere. Nu mai avem o scădere la fel de accelerată, deci se vede deja cumva frâna pusă de deschiderea școlilor. (…) Deschiderea școlilor în acest context epidemic, odată ce ai închis, este o măsură de relaxare, este prima măsură de relaxare și, din punctul meu de vedere, anticipează alte măsuri de relaxare. Vedeți că la noi se anunță târguri de Crăciun de pe acum, cumva se dă de înțeles oamenilor că nu trebuie să își facă griji, din decembrie va fi veselie în România”, a spus medicul.

Referitor la târgurile de Crăciun, medicul susține că restricțiile sunt importante pentru ca pandema să fie ținută sub control. Mai exact, acesta susține că deși în prezent infectările se mențin scăzute, iar România a intrat pe o pantă descendentă, cel mai mare rsc vne odată cu deschderea școllor și poate genera presiuni.

„Ar ajuta dacă restricțiile s-ar impune. Știm, din păcate, că deja gradul de conformare cu restricțiile deja impuse este scăzut, astfel încât există un semn de întrebare dacă în aceste circumstanțe, în care intrarea este relativ liberă și numărul de persoane e greu de stabilit, va fi conformarea mare. Avem o scădere reală, în continuare mergem în jos conform prognozei de la începutul lunii noiembrie, când s-au luat măsurile și am ieșit din val, și am intrat pe pantă descendentă, însă cel mai mare risc acum este, odată cu deschiderea școlilor, să se creeze presiuni ascendente”, a mai adăugat acesta.