Anunțul momentului pentru părinți și elevi! Cum va funcționa noul an școlar? Cîțu tocmai a spus clar

În cadrul undei declarații de la Palatul Victoria, premierul a declarat că dorește ca acest an școlar să fie cu prezență fizică și să rămână tot cu prezență fizică.

”Vreau ca anul acesta să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ce ne trebuie pentru a începe cu prezența fizică și să rămânem cu prezență fizică. (…) Vom face tot ce este posibil pentru ca anul școlar să rămână cu prezență fizică.

Am cerut ca festivitățile de deschidere de an școlar să fie cât mai aproape de normalitate. Știu că este complicat, dar am încredere că vom găsi cele mai bune soluții.”, spune premierul Florin Cîțu.

În ceea ce privește festivitățile de deschidere a noului an școlar, s-a luat în considerare organizarera cestora în spații exterioare cu obligativitatea purtării măștii de protecție.

Ce reguli de protecție vor fi aplicate

În ceea ce privește regulile aplicate în contextul pandemic actual, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că purtarea măștii va fi obligatorie în interiorul școlii pentru elevii cu vârsta de peste 6 ani. Totodată, masca de protecție nu va mai fi necesară în spațiul deschis.

Școlile vor fi deschise până la o rată a incidenței de 6 la mia de locuitori

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, școlile vor fi deschise până când rata de incidență va ajunge la 6 la mie. Dacă rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori, atunci se vor lua măsuri în acest sens. În ceea ce privește zonele carantinate, școlile se închid cu totul.

În plus, daca rata incidenței trece de 6 la mia de locuitori, atunci clasele I, a II a, a III a , a IV a , a  V a și a VI-a vor trece în mediul online. În ceea ce privește clasele a VII a, a VIII a, a IX a, a X a, a XI a și a XII -a se va vedea dacă se va modifica regula pentru elevii vaccinați, cu scopul de a le permite prezența fizică.

Dacă un elev se infectează cu coronavirus, atunci toți colegii lui vor fi testați. În ceea ce îi privește pe cei vaccinați, ei pot face în continuare orele cu prezența fizică, în timp ce elevii nevaccinați vor trece în online.

În ceea ce îi privește pe profesori, până la pragul de 6 la mie ei vor avea acces nedisriminatoriu în școli. Dacă rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori, atunci profesorii nevaccinați sau care nu au trecut prin boală au posibilitatea testării.

Dacă nu se vor testa, atunci profesorii vor trece în mediul online până când rata de incidență va scădea sub 6 la mia de locuitori.

Sursă foto: Dreamstime