Un utilizator de DC++ din Cluj cu iniţialele T. D. este al doilea „pirat” din ţara noastră care a fost prins de autorităţi, însă, după ce a achitat 10.000 de lei către Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR), a fost scos de sub urmărirea penală.

Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) a formulat către IPJ Cluj o plângere penală împotriva unui utilizator DC++, care punea la dispoziţia publicului prin intermediul programului instalat opere muzicale şi alte produse protejate de copyright.

În urma cercetărilor penale s-a identificat făptuitorul şi a fost audiat de către Parchet, ocazie cu care a recunoscut că a utilizat DC++, însă fără să ştie că este ilegal.

În ianuarie 2010, inculpatul T.D. a achitat către AIMR suma de 10.000 lei reprezentând prejudiciul cauzat pentru postarea în reţeaua DC++ a fonogramelor şi videogramelor muzicale. Pentru că acesta a achitat daunele, procuratura a decis scoaterea de sub urmărire penală a acestuia.

Al doilea caz din ţara noastră

Acesta este al doilea caz de piraterie prin intermediul programului DC++ sancţionat. În vara anului trecut un utilizator român de DC++ ales la întâmplare a fost obligat să achite 2.950 euro daune civile către AIMR.

„Soluţionarea acestor cazuri va fi din ce în ce mai facilă şi ne aşteptăm ca fenomenul să se frâneze de la sine pentru că utilizatorul final va înţelege gravitatea unor astfel de activităţi. Tot ceea ce se întâmplă şi se va mai întâmpla câţiva ani de acum înainte face parte dintr-un proces firesc de reglementare a internetului în ceea ce priveşte folosirea legală a acestuia”, a declarat Florin Ciuică – Directorul Executiv AIMR.

AIMR (Asociaţia Industriei Muzicale din România) are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România şi acţionarea în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. În acest sens, AIMR reprezintă interesele şi drepturile principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.

SURSA: AIMR