"Uniunea Salvaţi România avertizează că PSD şi ALDE urmează să calce linia roşie a încrederii care încă mai leagă România de SUA şi partenerii euro-atlantici. Statele Unite, cel mai important partener strategic al României, au transmis luni seară coaliţiei PSD – ALDE un mesaj fără echivoc, exprimat în termeni de o duritate rar întâlnită în limbajul diplomatic. Departamentul de Stat constată cu îngrijorare că propunerile legislative aflate pe agenda Parlamentului 'ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar în România', avertizând totodată că schimbările propuse 'ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani'", se arată într-un comunicat de presă transmis marţi de USR. 

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat că reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE "încearcă să schimbe" orientarea strategică euro-atlantică a României spre grupul ţărilor "cu regimuri nedemocratice" din Europa Centrală şi de Est. 

"Dacă domnii Dragnea şi Tăriceanu continuă războiul împotriva Justiţiei vor fi pe deplin responsabili de abandonarea parteneriatului cu UE şi NATO şi de izolarea României în plan extern", a spus Barna. 

"Dacă PSD şi ALDE nu dau doi bani pe vocea societăţii civile şi a miilor de magistraţi din România, ar putea, măcar în ceasul al doisprezecelea, să se oprească şi să înţeleagă că e pe cale să calce linia roşie a încrederii care încă mai leagă România de partenerii noştri euro-atlantici", a afirmat el. 

"Această luare de poziţie a Statelor Unite vine la nici două săptămâni după ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care sublinia îngrijorări cu privire la independenţa Justiţiei, stagnarea reformelor în domeniu şi chiar regresul celor înregistrate înainte de preluarea puterii de către coaliţia PSD – ALDE. Publicarea raportului MCV nu a oprit însă coaliţia PSD-ALDE în frunte cu Florin Iordache să ciopârţească Legile Justiţiei în Comisia specială din Parlament", se arată în comunicat. 

Uniunea Salvaţi România a cerut coaliţiei PSD-ALDE "să aleagă între izolarea României şi salvarea lui Dragnea şi Tăriceanu de închisoare". 

"Cei doi lideri PSD-ALDE trebuie să îşi dea demisia din conducerea Parlamentului pentru a opri discreditarea instituţiilor statului român, iar această coaliţie periculoasă trebuie să renunţe la lupta împotriva Justiţiei şi a statului de drept pentru a demonstra partenerilor euro-atlantici că România este o democraţie stabilă şi un furnizor de securitate într-o poziţie geostrategică importantă", a conchis USR. 

"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislaţie ce ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi independenţa sistemului judiciar în România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România – propuneri ce afectează independenţa sistemului judiciar" şi care aparţine purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Heather Nauert. 

Această legislaţie, "propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice protejate de interferenţa politică", a notat purtătorul de cuvânt în declaraţia publicată luni pe site-ul Departamentului de Stat. 

Statele Unite "îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", a adăugat purtătorul de cuvânt.