Securitatea locuintei a fost si este o preocupare pentru fiecare proprietar. Cumparatorii au de ales intre o usa din lemn masiv, metalica sau blindata. Pentru ca usa din lemn poate fi usor deschisa cu ajutorul unei rangi, iar cea blindata presupune un buzunar gros, usile din metal sunt tot mai cautate.
Pretul unei astfel de usi pleaca, de regula, de la doua milioane de lei. Firmele care se respecta includ in acesta montajul si transportul. Costul creste in functie de broasca si yala care echipeaza usa. De multe ori, pentru o incuietoare buna se dubleaza pretul, insa una proasta, montata pe o usa metalica, face investitia zadarnica.
Avantajele pe care le prezinta o usa metalica sunt modul de fixare a tocului – mult mai sigur decat la cea de lemn -, si faptul ca pot fi montate incuietori performante. Pe langa aceste atuuri, poate fi amintit si aspectul comercial. Usile metalice, sunt acoperite cu autocolante de diverse culori care dau impresia, la prima vedere, ca sunt din lemn. La cerere pot fi vopsite intr-o culoare dorita de client.
Montarea unei usi metalice pentru o locuinta la bloc se face de pe o zi pe alta, pentru ca producatorii sau comerciantii au in stoc diverse modele din care clientii pot alege. Dupa ce tocul de lemn este indepartat, incepe fixarea celui de metal. Ideal este ca acesta din urma sa fie sudat de armatura zidului. Atunci cand nu este posibil, se vor da mai multe gauri in zid cu ajutorul unei bormasini cu percutie, in care se vor introduce bolturi necesare la sudarea tocului. Este bine sa asistati la acest procedeu si la efectuarea sudurilor. De asemenea, cu cat tocul va fi fixat in mai multe puncte, cu atat va fi mai sigur. Dupa acest pas se va trece la zidirea tocului. Betonul se va turna in jurul tocului si astfel se va umple si adancitura cu care acesta este prevazut.
Usa are o structura metalica pe care sunt sudate foi de tabla. Ea este izolata fonic si termic si este fixata, de regula, de toc prin trei balamale fixe. Pentru o siguranta mai mare puteti solicita sa fie prevazuta cu bolturi care, la inchidere, vor intra in tocul usii. Astfel, usa nu va mai putea fi fortata pe partea cu balamalele. Ramane partea cu broasca si yala. Alegeti cu mare atentie tipul acestora, pentru ca de ele depinde siguranta locuintei.
Incuietorile existente pe piata romaneasca in majoritate sunt turcesti, de proasta calitate. Dupa ce ati scos doua-trei milioane din buzunar pentru usa, nu va zgarciti la ceea ce este mai important. Solicitati celui de la care cumparati usa sa va prezinte toate tipurile de incuietori, si chiar daca cele din Occident sunt de doua-trei ori mai scumpe, nu va lasati furat de faptul ca au acelasi aspect cu cele turcesti; unul dintre producatori ne-a facut o demonstratie cu yalele turcesti: a incercat o cheie la mai multe broaste. Rezultatul speram sa va puna pe ganduri: cheia respectiva se potrivea la toate yalele!
Daca se solicita o usa pentru o vila sau sediu de firma, atunci procedura este mai lunga. Dupa anuntarea intentiei, furnizorul va veni si va lua dimensiunile. De exemplu, firma Soceba SA din Focsani executa orice tip de confectii metalice, la comanda, cu materiale atat din tara, cat si din import. Timpul in care se realizeaza o comanda difera de la un producator la altul, dar perioada de timp in care o firma serioasa onoreaza comanda nu depaseste zece zile.    

Aurelian Buliga