Informatii se loveste repede de formularea „strict secret”. Unii spun ca asa este normal si legal. Altii cred ca, de fapt, SRI isi ascunde ineficienta in spatele unor acte normative si mentalitati invechite.
Unul dintre cele mai disputate subiecte este cel al ascultarii convorbirilor telefonice. Un raport al Serviciului dezvaluia in luna mai ca doar 10% din mandatele de interceptare au avut ca rezultat dovedirea unor acte ilegale. Desi s-a spus ca cifra e gresita si ca, in realitate, procentajul de reusita e mult mai mare, aparatorii SRI nu au fost prea convingatori. Mai ales dupa ce, amenintat de conducerea SRI, Parchetul a refuzat sa dea ascultare unei hotarari judecatoresti care prevedea exact dezvaluirea numarului de telefoane ascultate si a gradului de valorificare a informatiilor astfel obtinute.
Dincolo de acuzatiile de abuz, ramane un aspect mai putin abordat: cel financiar. La fel ca celelalte date privind SRI, si bugetul institutiei este secret. Asta nu inseamna ca nu exista nici un fel de informatii privind personalul folosit sau banii cheltuiti pentru interceptarea telefoanelor. Conform unor calcule estimative, sunt implicati in activitate 2.500-3.000 de angajati, iar costurile totale se ridica la circa 36 de milioane de dolari pe an.