Imediat dupa ce a devenit senator, candidatul la presedintia SUA, Barack Obama, a contractat un credit ipotecar pentru achizitionare unei locuinte. La nivelul sau, locuinta inseamna o vila in stil sudist, aflata intr-o zona rezidentiala de langa Chicago. Casa valoreaza 1,65 milioane de dolari, iar familia Obama a s-a imprumutat de 1,32 milioane de la Northern Trust, din Illinois. Institutia este o banca dedicata clientilor bogati, si activeaza din 1889, fiind una dintre cele mai serioase din SUA.

La imprumut, democratul a beneficiat insa de o reducere, lucru care a trezit interesul publicului american. A primit discountul pentru ca merita? L-a primit pentru ca a contractat o suma atat de mare? Pentru ca nu prezinta un risc ridicat? Mai exact, dobanda este de 5,625% pentru o ipoteca pe 30 de ani in rata lunara fixa. Cuantumul dobanzii este de altfel sub media dobanzilor care se dadeau la acea vreme in Chicago. Oricum banca lucreaza numai cu clienti mari, care chiar daca sunt persoane fizice au o forta financiara considerabila, ceea ce duce implicit la dobanzi mai mici. Daca mai punem la socoteala fidelizarea clientilor si suma de servicii pe care clientul le poate contracta de la banca, ne putem duce usor cu gandul la o reducere de dobanda in termeni legali. In plus, Barack Obama nu a platit alte taxe, precum cea de deschidere de cont sau de analiza dosar. Dupa calculele expertilor de la „Washington Post”, toata configuratia se reduce la o economie de 300 USD pe luna, la fiecare rata.

Purtatorul sau de cuvant, Ben LaBolt, a declarat ca dobanda este asa de mica in primul rand pentru a contracara oferta unei alte banci si deoarece „Familia Obama a investit de atunci pana acum circa trei milioane de dolari la Northern Trust”. Chiar in cadrul campaniei sale, Obama a pierdut un coleg, pe James A. Johnson, care si-a dat demisia dupa ce presa americana a dezvaluit conditiile mult prea favorabile in care si-a contractat imprumutul pentru casa, dar de la Countrywide. In Partidul Democrat mai sunt doua cazuri care au facut deliciul presei de peste Ocean, cu imprumuturi ipotecare la Countrywide (Chris Dodd si Kent Conrad).

Potrivit lui Adam J. Levitin, specialist in creditare bancara la catedra de Drep[t din cardul Universitatii Georgetown, „adevara intrebare este: au primit politicienii reduceri pe care alti oameni, poate la fel de bogati, nu le-ar fi primit? Au bancile promotii similare pentru alti clienti premium? Daca nu ar fi asa, atunci avem o problema”. Potrivit unui studiu facut de HSH Associates, pentru alte imprumuturi contractate in jurul datei de 8 iunie 2005 (la care Obama initiat creditul) dobanzile au fost in medie de 5,93%, iar potrivit unei analize a Bankrate.com media ar fi chiar la 6%. Keith Gumbinder, de la HSH Associates spune ca „putem considera ca imprumutatul a reusit sa aiba conditii mai bune decat media. A facut o afacere buna”.

UPDATE: Un comunicat al staffului de campanie al lui Barack Obama a emis un comunicat prin care spunea ca „rata dobanzii este in conformitate cu politica bancii Northern Trust si reflecta dobanzile practicate in acea perioada din care se scade reducerea facuta pentru a contracara o oferta a concurentei, la care se adauga alte oportunitati pe care clientul le va aduce, precum servicii financiare personale”. Pe limbajul bancar de la noi, un client mare merita reduceri deoarece va avea personal banking, wealth management, isi va derula alte afaceri prin banca (tranzactii bursiere, asigurari).

Mia trebuie avut in vedere faptul ca, in anul contractarii imprumutului, veniturile familiei Obama au crescut. Barack a devenit senator pentru un salariu anual de 162.100 de dolari, iar sotia sa Michelle a fost promovata vicepresedinte in cadrul University of Chicago Hospitals pentru un salariu anual de 317.000 dolari. Mai punem la socotela drepturile de autor pe care senatorul le are de incasat de la editura Random House. El a publicat acolo o carte de memorii, pentru care Random House a platit initial 40.000 dolari, ca o prima transa dintr-un contract de 2,27 milioane dolari ce prevede lansarea a inca doua carti biografice si una pentru copii.

Potrivit lui John O’Connell, vicepresedinte al Northern Trust, „slujba unei persoane si veniturile sale sunt doi factori importanti pe care noi ii luam in considerare. Aceasta schema se aplica oricui vrea sa obtina un credit ipotecar de la noi. Iar politica noastra este sa avem clienti oameni de succes. Pe care vream sa-i pastram”. Ca o nota de subsol, Northern Trust a contribuit la campania lui Obama cu 71.000 dolari.

UPDATE 2: Casa in care cuplul Barack si Michelle Obama s-au mutat a fost construita acum 96 de ani, renovata in 1999. Are sase dormitoare, patru seminee, un garaj de patru masini, cinci bai, o baie de serviciu, o cabina de dus cu aburi, o crama cu capacitate de 600 de sticle, o camera pentru muzica, o biblioteca cu rafturi din lemn da mahon de Honduras si usi de sticla, un solarium, o bucatarie cu podea de granit. Casa are 595 metri patrati si este inconjurata de brazi evergreen inalti de 3,5 metri. Porpietatii i-a mai fost anexata o parcela de 104.166 dolari. Impozitul anual este de 22.162 dolari.

 

Ce proprietati are McCain

Contracandidatul lui Barack Obama la presedintia SUA, republicanul John McCain nu are nici o ipoteca, nici un credit si nici una dintre resedintele sale nu este cumparata pe credit deoarece sotia sa, Cindy, este multimilionara. Familia McCain detine sapte proprietati imobiliare. Principala resedinta este un apartament in Phoenix, Arizona, de 603 metri patrati cu ziduri de sticla, trei terase, o piscina pe acoperis, parcare cu valeti si o sala de gimnastica, achizitionat in octombrie 2006 pentru 4,67 milioane dolari. Administratia imobilului ofera servicii precum plimbatul animalelor de casa, rezervari pentu vacante si pentru spa. In acelasi imobil, Cindy McCain mai detine un apartament la un etaj inferior, achizitionat in august 2007 pentru 830.000 dolari. Agentii imobiliari din zona spun ca familia Cindy McCain apartamentul de la etajul superior este format din trei apartamente achiziionate separat care au fost unite. Cladirea este situata in zona Biltmore, langa magazine de lux, precum Saks Fifth Avenue. Pentru ambele apartamente CIndy McCain plateste impozit anual de 15.542 dolari.

Al treilea apartament din Phoenix are 177 metri patrati, trei dormitoare si este situat intr-un bloc de lux de 12 etaje. Achizitionat in iunie 2007 pentru 700.000 dolari. Impozitul este de 4.500 dolari pe an.

Primul apartament din Coronado, California este situat la etajul opt al unui bloc de lux din zona golfului San Diego. Are o suprafata de 163 metri patrati, trei dormitoare, vedere la ocean si a fost cumparat in septembrie 2004 pentru 2,6 milioane dolari. Se afla intr-un complex de 10 cladiri cu acces direct la plaja, pe teritoriul caruia se afla patru piscine si opt terenuri de tenis. Al doilea apartament a fost cumparat in februarie 2008 pentru 2,1 milioane dolari, are 209 metri patrati, format din patru dormitoare. Este situat la etajul doi al aceluiasi imobil si are vedere tot spre golf. Cindy plateste anual impozite de 41.000 dolari pentru ambele.

John McCain mai se relaxeaza la o proprietate a sotiei sale aflata in Sedona, Arizona. Casa are 232 metri patrati si este situata pe un teren de 26.300 metri patrati. Terenul nu este nefolosit, pe el mai aflandu-se o casa de oaspeti de 83 metri patrati si o casuta mai mica a personalului care intretine resedinta. Casa  situata langa un rau in zona Oak Creek, in climat desertic. Proprietatea este inconjurata de arbori, contrastand cu peisajul arid. Au fost achizitionate diverse parcele la un pret total de 1,1 milioane euro in anii ’90. Se achita un impozit de 6.451 dolari anual.

In fine, ultima propriatate este in Arlington, Virginia. Acolo sta John McCain in timpul saptamanii. Apartamentul are trei dormitoare, doua bai, o baie de serviciu, o suprafata de 195 metri patrati. A fost achizitionat de Cindy McCain in februarie 1993 pentru 375.000 dolari. Se afla in complexul Crystal Getaway, langa Aeroportul National „Reagan”. Apartamentul este la etajul 17 al unul bloc construit in 1981. Valoarea de piata ar fi acum, potrivit agentilor imobiliari locali, din jurul sumei de 750.000 dolari. Impozitul anual este de 7.200 dolari.

Sursa: Washington Post, The Boston Globe, The Wall Street Journal