Barack Obama va intra în scenă în poziţie de forţă, cu un avans net în sondaje. Ultima anchetă realizată de Institutul Gallup îi acordă 50% din intenţiile de vot, faţă de 44% pentru Mitt Romney, diferenţă superioară marjei de eroare.

Pentru Mitt Romney, întâlnirea difuzată de toate marile posturi americane de televiziune îi oferă o tribună excepţională pentru a răsturna tendinţa, la mai puţin de cinci săptămâni de scrutinul de la 6 noiembrie.

Starea economiei şi ocuparea forţei de muncă vor ocupa cea mai mare parte a întâlnirii cu o durată de 90 minute, cu începere de la ora locală 19:00 (joi, 04:00 ora României). Peste 50 de milioane de telespectatori vor urmări lupta dintre cei doi candidaţi.

"Nu ne putem permite patru ani suplimentari cum au fost cei patru ani care au trecut" este formula de bază pentru Mitt Romney, reafirmată răspicat luni cu ocazia ultimului discurs înainte de a se închide într-un hotel din Denver pentru a se pregăti în vederea duelului.

Argumentul incompetenţei preşedintelui în exerciţiu pe frontul locurilor de muncă şi-a pierdut din forţă în ultimele luni, cu o rată a şomajului încă la nivel înalt, 8,1% în luna august, dar care s-a redus semnificativ după ce a fost depăşit punctul de maxim al crizei în numeroase state cheie, cum ar fi Ohio.

Mitt Romney şi-a reorientat în ultimele zile atacul spre politica externă promovată de Barack Obama, acuzat de pasivitate în faţa recentelor atacuri antiamericane din lumea arabă sau în dosarul nuclear iranian.

Preşedintele, orator mai în largul său cu prilejul marilor discursuri decât în confruntările directe, şi-a petrecut zilele de luni şi marţi într-un hotel din Nevada pentru a-şi perfecţiona abilităţile sale pentru dezbatere, exercitate ultima dată în octombrie 2008 înainte a de a-l învinge pe adversarul său de la acea dată, John McCain.

Fără îndoială că el va exploata cazul înregistrării video furate, filmată în mai şi difuzată în septembrie, în care Mitt Romney le mărturiseşte sponsorilor campaniei sale că nu este preocupat de cei 47% dintre americani care nu plătesc impozite, considerându-i victime dependente de stat şi iremediabil susţinători ai candidatului democrat.
Sursa: Agerpres