Comitetul Director al Fondului Monetar Internaţional va discuta, astăzi, aprobarea celei de a II-a tranşe din împrumutul către România. Analiştii consultaţi de capital.ro dau ca sigură aprobarea împrumutului reprezentând echivalentul a 1,9 mld. euro din care jumătate se va duce la Finanţe pentru plata pensiilor şi a salariilor.
 
Potrivit înţelegerii cu FMI, România avea de îndeplinit unele criterii legislative, reprezentanţi ai Băncii Naţionale declarând pentru capital.ro că nu există restanţe la acest capitol.

Cu toate acestea, vorbind strict tehnic, unele criterii nu sunt îndeplinite de facto, un exemplu fiind “Aprobarea legislaţei revizuite privind salarizarea în sectorul public”. Vorbim aici despre Legea unică de salarizare pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament dar care nu este încă aprobată.

 “Tot ce s-a făcut din acest punct de vedere (al adoptării obligaţiilor legislative – n.r.) s-a făcut pe bază de înţelegere cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană. Nimic mai puţin, nimic mai mult”, a declarat pentru capital.ro consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Cu alte cuvinte, oficialul BNR a lăsat să se înţeleagă faptul că, dacă mai sunt unele restanţe, acestea au fost acceptate de către cele două instituţii.

Obligaţii asumate faţă de FMI şi Comisia Europeană

  • Aprobarea legislaţiei revizuite  privind salarizarea în sectorul public – termen: 30 octombrie (în curs de aprobare)
  •  Prezentarea legislaţiei responsabilităţii fiscale – termen: 30 nov. (neîndeplinit)
  • Aprobarea legislaţiei revizuite a pensiilor – termen: 31 dec. (în fază de… discuţii)
  • Efectuarea testelor de stres la băncile > 1% din activele sistemului pentru a evalua nevoie de capital suplimentar  – (realizat)
  •  Aprobarea amendamentelor la legislaţia privind garantarea depozitelor  – termen: 30 august (realizat)
  •  Aprobarea amendamentelor la legislaţia bancară şi la legislaţia de lichidare – termen: 30 nov (nerealizat)

 Ilie Şerbănescu: Se va definitiva procesul de transformare a României într-o colonie

 Aprobarea celei de a II-a tranşe este ca şi rezolvată, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu. „Se va aproba fără nicio îndoială. Asta face parte dintr-un scenariu şi un experiment în care România este obiectul experimentului şi care va duce la înlocuirea oficială a economiei româneşti de către centrele de comandă de la Washington. Acestă înlocuire a fost decisă în momentul în care s-a acceptat să împrumutăm 20 de mld. euro pentru a oferi finanţare firmelor străine din România pe banii românilor”, a comentat pentru capital.ro Ilie Şerbănescu.

Bogdan Baltazar: Nu ne ajută cu nimic

O estimare similară, în sensul că aprobarea tranşei de împrumut este doar o chestiune de ore, vine şi din partea lui Bogdan Baltazar, acesta susţinând, pe de altă parte, că aceşti bani nu rezolvă prea multe în contextul în care sunt destinaţii chgletuielilor curente. “Sunt convins că se va aproba, însă nu prea ne ajută cu nimic. Sunt şi efecte pozitive, mă refer aici la faptul că o parte din aceşti bani vor întări rezerva BNR astfel putând fi ţinut sub observaţie cursul leului. Pe de altă parte, ceea ce intră la Finanţe este altă poveste. În loc ca aceşti bani să se ducă în investiţii noi îi folosim pentru plata cheltuielilor bugetare care au crescut într-un mod descalificant în loc să le reducem”, a declarat pentru capital.ro Bogdan Baltazar.

 Adrian Vasilescu: Va creşte lichiditatea

Jumătate din suma ce va fi trasă de la FMI din tranşa de 1,9 mld. euro se va duce în rezerva Băncii Naţionale fapt care va contribui la creşterea lichidităţii, susţine Adrian Vasilescu.“Creşterea lichidităţii va avea acoperire în valută. Emisiunea aceasta nu încalcă principiul pe care BNR l-a respectat cu stricteţe începînd din 1997, respectiv că nu se eliberează în piaţă niciun leu fără să aibă acoperire în valută. Celor care deplâng faptul că în România nu s-a instituit Consiliul Monetar le spun că Banca Naţională a luat totuşi partea bună a Consiliului Monetar, respectiv acoperirea cu valută a oricărei emisiuni monetare”, a afirmat Adrian Vasilescu.

Scrisoarea de intenţie:  O deteriorare rapidă a perspectivelor României

Situaţia deloc îmbucurătoare a economiei autohtone este descrisă în textul scrisorii de intenţie trimise Fondului Monetar Internaţional de către autorităţile române. Sunt evidenţiate, astfel, elemente cum ar fi deteriorarea condiţiilor economice generale şi scăderea intrărilor de capital din cauza reducerii apetitului pentru risc al investitorilor.

“Condiţiile economice din regiune s-au înrăutăţit dramatic în ultimele luni ca urmare a crizei financiare globale. Aceste evenimente au fost agravate de dezechilibrele existente în economia noastră şi au dus la deteriorarea rapidǎ a perspectivelor României. Considerǎm cǎ acest pachet este esenţial pentru protejarea economiei Româneşti împotriva celor mai severe efecte ale crizei mondiale. În ultimele luni, tensiunea financiarǎ a crescut, reflectând factorii externi şi declinul economiei. Modificarea extremǎ a preferinţelor investitorilor în ceea ce priveşte riscul, ca urmare a dificultăţilor apărute pe pieţele financiare mondiale a influenţat negativ cursul de schimb, preţul acţiunilor şi piaţa titlurilor de stat. Intrările de capital au scăzut drastic şi rezervele BNR au început sǎ se diminueze. Efectele în România nu au fost foarte pronunţate comparativ cu alte zone din regiune dar, din cauza poziţiei fiscale slabe şi a deficitului de cont curent mare, vulnerabilitatea faţǎ de o scădere bruscă a intrărilor de capital este mai mare”, îşi justifică autorităţile române cererea de acordare a unui ajutor financiar.

UPDATE:Pogea:”FMI n-are motive să ne refuze”

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, înainte de şedinţa conducerii PDL, că FMI nu are niciun motiv să nu ne acorde următoarele tranşe din împrumut.

Întrebat dacă există riscul ca Fondul să refuze următoarea tranşă, Pogea a spus: „Atâta timp cât ne-am făcut treaba, nu cred că FMI ar avea motive decât să aprobe acest împrumut”.

El a precizat că, din următoarele două tranşe, din luna septembrie şi cea de la finele lunii decembrie, 1.788 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetului consolidat, componenta cea mai importantă fiind reprezentată de investiţii. Întrebat dacă din aceste tranşe vor fi plătite salariile şi pensiile, Pogea a răspuns: „România, chiar dacă este într-o situaţie dificilă, de criză, are suficiente resurse să le plătească”.

DETALII: Scrisoarea de intenţie