Al şaselea act normativ pe marginea căruia Guvernul Boc îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului are în vedere Legea pensiilor.

Prin asumarea răspunderii pe Legea pensiilor, Executivul încearcă să forţeze mâna Parlamentului, pus să decidă între a susţine acest act normativ şi a demite Guvernul. „Eu sunt dispus să îmi pun mandatul la bătaie: ori pleacă legea, ori cade Guvernul. Personal aş fi onorat ca un Guvern pe care îl reprezint să cadă datorită acestei legi. Ameninţarea că va fi o moţiune de cenzură nu mă sperie”, a declarat premierul Emil Boc.

Pensiile speciale vor dispărea

Proiectul adoptat de Executiv prevede ca pensiile speciale să dispară şi fiecare pensionar să fie plătit în funcţie de cotizaţia avută la sistemul de pensii. „Acele pensii care au sfidat România vor dispărea. Vor fi reduse la un cuantum în funcţie de contribuţie. La 6 luni de la intrarea în vigoare a aceste legi, toate pensiile speciale vor fi recalculate utilizând sistemul contribuţiei”, a spus premierul Emil Boc.

Majorarea pensiei cu rata inflaţiei

Principalii vizaţi de această Lege a pensiilor sunt cei care în ultimii ani au beneficiat de legile speciale. Este vorba despre 258.000 de pensii care vor trebui recalculate în termen de şase luni pentru ca apoi să fie plătite noile pensii.

„Va fi o procedură în care se va lua fiecare pensie şi se va recalcula pe sistemul de puncte. Valoarea unui punct de pensie în acest moment este de 732 lei, iar de anul viitor va creşte cu rata inflaţiei. Dacă în legea actuală se calcula la 45% din salariul mediu brut, de anul viitor se va majora pensia cu rata inflaţiei. Acest lucru va fi un avantaj pentru că în următorii doi ani salariile vor fi îngheţate”, a spus Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

În 2030, vârsta de pensionare va fi de 65 ani pentru toată lumea

Potrivit premierului, va avea loc o reevaluare a vârstelor standard de pensionare. „În primul rând, vom avea în vedere creşterea şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei. Pe de o parte, se asigură o continuare a creşterii vârstelor de pensionare până în 2014, la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, iar până în 2030 atât bârbaţii, cât şi femeile vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă standard de 65 de ani, potrivit practicilor şi reglementărilor europene. În consecinţă, va avea loc o creştere graduală a stagiului complet de cotizare necesar obţinerii unei pensii pentru limită de vârstă”, a mai declarat premierul.

 

UPDATE:
Boc: „La vremuri dificile, măsuri dificile”

„Am explicat partenerilor sociali motivele pentru care, ca prim-ministru, am fost obligat să le iau decizia asumării răspunderii pe acest proiect de lege: impunerea unei legi drepte, fără privilegii, pe de o parte, şi responsabilitatea mea ca prim-ministru în asigurarea resurselor financiare la buget”, a declarat premierul Emil Boc la finalul unei întâlniri cu sindicaliştii la Ministerul Muncii.

„Legea pensiilor e şi o obligativitate asumată în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Procedura angajării răspunderii durează 2-3 săptămâni, iar legea trebuie să iasă înaintea campaniei electorale”, a mai spus Boc.

Premierul a explicat şi motivul pentru care a promovat măsura excepţională a asumării răspunderii pe Legea pensiilor. „Vor desfiinţa parlamentarii pensiile pe care şi le-au votat?”, a întrebat, retoric, premierul. „De aceea am ales varianta tăioasă a asumării răspunderii. La vremuri dificile, măsuri dificile”, a adăugat Boc.

Şeful Guvernului susţine că va accepta toate „amendamentele de bun simţ  făcute de parlamentari”.

UPDATE 2:
Geoană: Suţinem modificarea Legii pensiilor, dar nu prin răspunderea guvernului

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, este de acord cu modificarea legii pensiilor, dar nu în modul în care a decis guvernul. „Este nevoie de o reformă a sistemului de pensii dar nu prin asumarea răspunderii pe un proiect atât de complex”, a declarat liderul PSD.

DETALII:
Ştire în curs de actualizare.