Cea de-a 3-a etapă a Programului de înnoire a parcului auto (Rabla) se va desfăşura, cel mai probabil, pe toată durata sa (până la 11 decembrie), pe coordonatele deja cunoscute din etapa precedentă, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit asociaţiei, posibilitatea de a achiziţiona un automobil nou pe baza a până la 3 autovehicule casate va intra în vigoare abia de anul viitor, deoarece „actul normativ care modifica modul de desfăşurare a ultimei etape a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional pentru anul 2009 nu a fost încă promovat, din cauza procedurilor de reglementare necesare.

Regulile rămân aceleaşi

Drept urmare, cea de-a treia etapă a programului din acest an va permite:
• utilizarea unui singur automobil casat plus diferenţa de valoare la achiziţia unui automobil nou, fără limitarea numărului de autovehicule achiziţionate de către o persoană fizică;
• utilizarea de numerar, credit, sau leasing;
• participarea la program a autoturismelor şi vehiculelor comerciale uşoare, cu masa mai mică de 3,5 tone.

Conform statisticilor APIA, în prima lună din ultima etapă a programului au fost comercializate 4.500 de automobile, distribuitorii validaţi desfăşurându-şi activitatea urmărind parametrii menţionaţi.

Modificările se lasă aşteptate

În prima zi a lunii septembrie a fost anunţată, ca propunere, extinderea programului şi la persoanele juridice şi introducerea posibilităţii achiziţionării unui autovehicul nou pe bază de tichete valorice, a căror valoare nominală va fi echivalentul primei de casare.

Conform propunerii, solicitantul, persoană fizică sau juridică, poate cumula maximum trei tichete valorice pentru achiziţionarea unui singur autovehicul nou. Prin urmare, o singură persoană ar putea beneficia de o sumă totală de 11.400 de lei (2.700 de euro), în loc de maximum 3.800 de lei, aşa cum era specificat în Ordinul nr. 89/2009 publicat la începutul programului.

Acceptarea a trei tichete valorice pentru un vehicul nou a rămas la nivel de promisiune. Această vestea a făcut ca până acum clienţii să aştepte modificările programului, dealerii să se teamă de fraude, iar vânzările stagneze.

Pe de altă parte, şeful Executivului, Emil Boc, promitea în data de 8 septembrie, în cadrul unei întrevederi cu directorul general al operaţiunilor Grupului Renault-Dacia, Patrick Pelata, că Guvernul intenţionează să extintă programul programul de reînnoire a parcului auto şi în 2010.