Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a acceptat nominalizarea PNL, PSD, PC, UDMR şi a celorlalte minorităţi pentru funcţia de premier al României. Iohannis nu a condiţionat acceptul de continuarea mandatului său după alegerile prezidenţiale din această iarnă.

„PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale au decis, în urma discuţiilor pe care le-am avut azi, să facă o singură nominalizare pentru funcţia de prim-ministru. Am acceptat această nominalizare. În acest moment sunt candidatul PNL, PSD, PC, UDMR şi al minorităţilor naţionale. Aceste formaţiuni sunt gata să îmi acorde sprijinul parlamentar, asta dacă, bineînţeles, voi fi nominalizat. Deocamdată sunt candidatul unei majorităţi parlamentare, nu sunt desemnat”, a declarat Klaus Johannis.

„Nu doresc să se formeze un guvern format pe criterii de apartenenţă la o anumită formaţiune”, susţine Johannis.

„În utlima vreme nu am avut nicio discuţie cu preşedintele Băsescu, dar e posibil să existe o astfel de discuţie”, afirmă Johannis.

Geoană: „Johanis se bazează pe o majoritate transparentă în Parlament”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a confirmat faptul că primarul Sibiului, Klaus Johannis, are susţinerea PSD, PC, PNL, UDMR şi a minorităţilor naţionale pentru a deveni premier. „Klaus Johannis se bazează în acest moment pe o majoritate transparentă în parlament, aşa cum preşedintele Traian Băsescu spune în mai multe rânduri că îşi doreşte”, a declarat Geoană.

„În absenţa unei majorităţi, a ne juca de-a candidaturile este un lucru extrem de periculos în acest moment”, a comentat Geoană varianta ca Traian Băsescu să vină cu o altă propunere pentru postul de premier al României.

„Îi mulţumesc lui Klaus Johannis pentru că a acceptat nominalizarea, în condiţiile în care ar urma să conducă într-o perioadă extrem de grea”

Antonescu: „Între PNL şi Klaus Johannis nu există nicio legătură politică”

„Între PNL şi Klaus Johannis nu există nicio legătură politică”, a declarat Crin Antonescu. „Nu există dubii constituţionale în acest moment. Avem o majoritate absolută, de peste 76%. Preşedintele trebuie să ia act de această nominalizare”, a comentat Antonescu. Printre măsurile pe care PNL i le va propune lui Klaus Johannis se numără realizarea unui buget care să permită funcţionarea instituţiilor şi plata pensiilor şi salariilor, respectiv eliminarea impozitului forfetar.

„Nu am nimic împotriva alăturării PDL la această coaliţie”, a mai spus Antonescu.

VEZI SUCCESIUNEA EVENIMENTELOR DE AZI LEGATE DE NOMINALIZAREA LUI KLAUS JOHANNIS

UPDATE
Geoană: „Numirea lui Johannis ar fi o investiţie bună”

„Am avut o discuţie clarificatoare cu primarul Klaus Johannis în legătură cu nominalizarea sa la funcţia de premier. Personal am o relaţie cordială cu domnul primar şi cred că numirea lui ca prim-ministru ar fi o investiţie bună, din care toată lumea ar avea de câştigat”, a declarat Mircea Geoană.

UPDATE 2
Frunda: „Nu-i putem promite lui Johannis că va rămâne premier după prezidenţiale”

„Dacă Klaus Johannis dovedeşte abilităţi în discuţiile cu FMI, cu UE, în organizarea bugetului, atunci va avea şanse mari să rămână şi după alegerile prezidenţiale. Să fii 2 luni premierul acestei ţări este o trambulină politică deosebită. Dar nu-i putem promite domnului Johannis că va fi premier şi după alegeri, pentru că asta va depinde de noua majoritate pe care şi-o va putea negocia viitorul preşedinte”, a declarat la Realitatea TV UDMR-istul Frunda Gyorgy.

UPDATE 3
Acord pentru Johannis, dar nu alianţă politică

Liberalii au reafirmat astăzi, prin vocea secretarului general al PNL, Radu Stroe, că nu se pune problema încheierii unei alianţe sau coaliţii politice. Formarea unei majorităţi parlamentare în jurul lui Klaus Johannis nu prespune un alt tip de negociere politică.

Radu Stroe a subliniat că PNL, PSD şi UDMR nu vor negocia decât o formulă de guvern tehnocrat care să le permită celor trei partide să prezinte Palatului Cotroceni o propunere comună pentru un nou premier.”Este doar un acord, nu o coaliţie, nu o alianţă, nimic altceva”, a insistat liberalul.

SURSA: Mediafax