Consiliile locale, ordonatorii de credite au umflat veniturile angajaţilor din sectorul bugetar dincolo de „prevederile legale”, susţin reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor. Suma totală se cifrează la 259 milioane de euro în 2008, nu două milioane de euro, cum a anunţat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în ministerul Finanţelor.

Anul trecut, 400.000 de persoane din cadrul autorităţilor locale au încasat venituri care nu erau acordate în conformitate cu legislaţia, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, citat de Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Numărul celor care au beneficiat de venituri suplimentare „pe lângă lege” a crescut faţă de 2008, când se ridica la 235.000 de persoane.

UPDATE:
Gherghina: Suma e de 2 milioane de euro, „foarte mică”

Potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de 2 milioane de euro, a spus Gherghina. Oficialul MFP a recunoscut că pe medie suma este „într-adevăr foarte mică”, reieşind în jur de 5 euro pe salariat.

UPDATE 2:
Suma reală e de 259 de milioane de euro!

Potrivit raportului Curţii de Conturi, intrat în posesia capital.ro, totalul „drepturilor acordate în afara cadrului legal” în 2008 a fost de 259 de milioane de euro – 953 de milioane de lei.

Suma reprezintă 0,18% din PIB şi 2,3% din bugetele administraţiilor locale. Cele aproapeste 250 de milioane de euro au fost împărţite între funcţionari publici (99,7 milioane de euro) şi personal contractual (159 milioane euro). De remarcat că aproape 40% din sumă (358 milioane de lei) a ajuns la salariaţi sub forma unor avantaje în natură.

UPDATE 3:
Gherghina revine cu explicaţii: „Cele 2 milioane de euro sunt suma care trebuie restituită angajatorilor”

Secretarul de stat Gheorghe Gherghina, din cadrul Ministerului Finanţelor, a precizat ieri, în cadrul unui briefing de presă, că ministerul de Finanţe este la curent cu suma de 259 de milioane de euro din Raportul Curţii de Conturi – sporuri acordate dincolo de prevederile legale -, iar că suma de 2 milioane de euro menţionată mai devreme se referă doar la sporurile care trebuie restituite angajatorilor în baza unor decizii ale instanţelor şi nu include sumele disputate în procese aflate pe rol sau în procese la care încă nu s-au dat decizii definitive.

Ce sporuri a descoperit Curtea de Conturi

Secretarul de stat din ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat cum s-a ajuns la o astfel de situaţie: în contactele colective de muncă sau prin decizii ale ordonatorilor de credite, primarilor sau consiliilor locale sau judeţene s-au acordat tot felul de sporuri şi stimulente. Mocanu a citat o parte din sporurile identificate de Curtea de Conturi:

– sporul pentru refacerea după concediu
– indemnizaţii/norme de hrană
– spor de relaţii cu publicul
– prime de căsătorie sau de ziua de naştere a angajatului
– spor de confidenţialitate (acolo unde nu este cazul).

Mocanu a explicat că, în cazul instituţiilor publice, cheltuielile, inclusiv salariile, sunt suprtate din bani publici – de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. În aceste condiţii, nivelul salariilor ar trebui să fie reglementat prin lege, nu prin contracte colective de muncă. Secretarul de stat din Ministerul Muncii a menţionat că există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens (778/2008).