Premierul Emil Boc s-a plâns preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, Aurel Şaramet, că e-mail-ul său personal a fost blocat de numărul mare al plângerilor primite din partea persoanelor care reclamă probleme în programul „Prima Casă“ şi i-a cerut să stabilească un calendar clar de proceduri.

Şeful Guvernului i-a spus preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care gestionează derularea programului „Prima Casă“, că foarte multe persoane sunt nemulţumite deoarece dosarele de creditare sunt procesate greu şi reclamă faptul că riscă să piardă avansul plătit pentru cumpărarea unei locuinţe.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit cu Aurel Şaramet, pentru a analiza stadiul de derulare a programului „Prima Casă“, prin care statul garantează creditele contractate în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Lupta cu termenele de finalizare a dosarelor

Ultima întâlnire între şeful Guvernului şi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a avut loc la sfârşitul lunii august.

În urma discuţiilor Guvernul intenţionează ca, împreună cu băncile, să reducă termenul de finalizare a dosarelor pentru „Prima Casă“ şi să propună un termen mai lung cu până la 20 zile pentru încheierea antecontractelor de vânzare-cumpărare a caselor, de la aproximativ 30 zile în prezent la 45-50 zile, analizând şi varianta unui nou proiect de stimulare a construcţiilor noi, printr-un program similar acestuia.

Până la sfârşitul lunii august, Fondul a primit 1.700 cereri de garantare pentru achiziţia de locuinţe în programul „Prima Casă“, cu o valoare totală de 67,1 milioane euro, din care a aprobat 1.200 de dosare.

Persoanele care vor să ia credite prin programul „Prima Casă“ vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Guvernul a stabilit pentru 2009 un plafon de garantare de un miliard de euro.

UPDATE: Întâlnirea vizează scurtarea procedurii de aprobare a dosarelor

„Motivul acestei întâlniri este foarte precis: sunt foarte multe nemulţumiri în legătură cu modul în care se procesează dosarele care ajung la Fond. Mail-ul îmi este practic blocat de sesizări. Foarte mulţi vin şi ne spun că pierd avansurile pe care le-au înaintat în diverse precontracte, că pierd celelalte acte pe care le-au întocmit datorită faptului că durează foarte mult procedura. Scopul acestei întâlniri este precis, să scurtăm la maxim procedura“, i-a spus premierul lui Şaramet.

Conform datelor prezentate de premier, la Fondul de Garantare au fost depuse 2.614 solicitări de creditare, dintre care 1.414 au fost rezolvate, 429 doar avizate şi 774 cereri sunt încă în lucru.

Aurel Şaramet a susţinut că „s-a creat o înţelegere greşită“ a faptului că dosarele ar fi blocate la Fondul de Garantare, fiind însă oprit de Boc, care a precizat că se bazează pe datele primite din partea solicitanţilor.

„Staţi un pic acum, nu mă luaţi peste picior, pentru că datele sunt oferite de către oameni care mi-au dat documente şi mi-au spus «am trimis în luna iulie, n-am primit nici măcar un răspuns». Programul acesta îl demonetizăm, îl pierdem ca şi credibilitate dacă noi nu respectăm termenele, pentru că toată lumea arată spre Bucureşti, spre Fond, iar dosarele sunt blocate“, a spus Boc.

Funcţionarii nu fac faţă dosarelor

În discuţie a intervenit şi Ioan Hidegcuti, secretar general la Ministerul pentru IMM, care a aprecioat că este vorba de „o chestiune de tip emoţional“.

„Băncile au următoarea stare, nu o judecăm noi, trebuie să v-o spunem: În momentul în care Fondul îşi exercită mandatul, dar în intervalul de 5-6 zile, banca receptează şi trimite cetăţeanul la Fond. Ştiţi foarte bine şi am discutat acest lucru, Fondul nu discută direct cu persoana din dorinţa de a nu …“ a spus Hidegcuti, fiind însă şi el oprit de premier, care a întrebat de ce stau dosarele la Fond 30-40 de zile.

„Din fericire, volumul acesta este atât de mare, iertaţi-mă, din fericire…Domnule prim-ministru, media zilnică este de peste o sută de avize, să dai garanţii cu câţiva oameni… Chiar două sute, am dat două sute de avize pe zi….“, a încercat secretarul general să îi spună premierului.

Boc i-a solicitat însă să explice „întârzierile astea şi nebunia din spate” şi a spus că vrea să i se prezinte un calendar foarte exact de derulare a procedurilor în programul „Prima Casă”, arătând totodată că el a venit prima dată la sediul Fondului, „cu bună credinţă”.

UPDATE 2: Boc a cerut rezolvarea dosarelor restante în maxim o săptămână

Premierul Emil Boc a cerut Fondului de Garantare a Creditelor să soluţioneze dosarele restante la „Prima Casă” în maximum o săptămână, prin proceduri care să fie stabilite cu Asociaţia Română a Băncilor, susţinând totodată că este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea băncilor implicate.

Şeful Guvernului a solicitat reprezentanţilor Fondului să se întâlnească, în cursul săptămânii viitoare, cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a conveni modalităţile prin care poate fi simplificată procedura de completare a dosarelor şi de scurtare a termenelor de aprobare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Primul-ministru şi reprezentanţii Fondului au susţinut că este necesar ca băncile să accepte depunerea, de către clienţi, a antecontractelor după momentul în care dosarele sunt declarate eligibile. Şeful Executivului a apreciat că este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea băncilor, pentru a se asigura protecţia clienţilor în ceea ce priveşte antecontractele semnate, şi a dat asigurări că va monitoriza, în perioada următoare, rezolvarea aspectelor ridicate în cadrul întâlnirii de joi”, se arată în comunicat.

SURSA: Mediafax