Căderea abruptă este pusă pe seama reevaluării participaţiei sale de 26% deţinută în cadrul companiei CA Immo, cu care se află în proces de fuziune. Immofinanz a plătit în vara acestui an 604 mil. euro pe participaţia deţinută de oligarhul rus de orginie moldoveană Boris Mints în cadrul CA Immo. În urma reevaluării acestei participaţii s-au pierdut 105,7 mil. euro.

O altă cauză a pierderii masive este scăderea veniturilor din chirii şi a valorii proprietăţilor deţinute de Immofinanz în Rusia, portofoliu care trebuie vândut ca parte a acordului de fuziune cu CA Immo. Din acest motiv, compania austriacă a mai consemnat un minus de 95,1 mil. euro.

„Rezultatele înregistrate în primele două trimestre ale anului financiar scurtat au fost din nou influențate de condițiile de piață dificile din Rusia și, astfel, de extinderea perioadei de acordare a reducerilor pentru chiriașii de acolo”, a explicat Oliver Schumy, CEO-ul Immofinanz.

Compania a mai anunţat că o întârziere în vânzarea portofoliului de proprietăţi din Rusia va împinge votul acţionarilor pentru fuziunea cu CA Immo până în 2018.

Austriecii au raportat pentru perioada menţionată un venit operaţional de 87,6 mil. euro, în creştere cu 28,2%.

Cele 76 de proprietăţi deţinute de Immofinanz în România reprezintă 16,3% din portofoliul total de active al companiei şi au fost evaluate la 853,2 mil. euro. Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare se ridică la 105,4 mil. euro.

Immofinanz a încasat în primul semestru al anului financiar scurtat 22,9 mil. euro din închirierea proprietăţilor operaţionale din România, o creştere de 2,9% faţă de perioada similară a anului financiar anterior.

Exit spectaculos

Cel mai câştigat din procesul greoi de fuziune dintre Immofinanz şi CA Immo este chiar artizanul acestei idei şi anume Boris Mints. Omul de afaceri a câştigat 129 mil. euro într-un an şi jumătate, după ce şi-a vândut participaţia din CA Immo rivalului austriac Immofinanz.

O fuziune între cele două companii ar crea în România cel mai mare proprietar de clădiri de birouri.

Născut în 1958 în localitatea Rîbniţa din Republica Moldova, Boris Mints şi-a sporit averea foarte uşor în ultimii doi ani. În 2014, el a vândut 31% din compania sa O1 Properties, iar cu banii a cumpărat fondul de pensii al căilor ferate ruseşti şi participaţia în CA Immo. Aceste mişcări l-au urcat în 2015 pe locul 55 în topul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 1,4 mld. dolari, potrivit revistei americane Forbes.