62-6038-mare.jpgGlobal Marii jucători de pe pieţele financiare regionale îşi aduc în România artileria grea, atraşi de apetitul investiţional local din ce în ce mai ridicat pentru fonduri de categorie internaţională.

După ce, la începutul anului, francezii de la Société Générale au introdus în România primele fonduri de investiţii cu plasamente globale şi administrare occidentală, austriecii de la Raiffeisen au lansat, săptămâna trecută, 11 fonduri deschise de investiţii interanţionale. Românii au în prezent la dispoziţie 22 de fonduri diferite de investiţii globale, 11 administrate de SG Asset Management (SGAM) şi 11 ale Raiffeisen Capital Management (RCM).

Străinii mizează pe nivelul de trai în creştere al românilor, afinitatea pentru moneda euro, diminuarea dobânzilor locale, dar şi pe apetitul în creştere pentru investiţiile pe termen lung. Le oferă în schimb posibilitatea de diversificare prin plasamente în acţiuni, obligaţiuni sau derivate, emise pe tot globul, de pe coasta Statelor Unite până în China, dar şi o administrare occidentală a activelor, cu strategii complexe de diminuare a riscului.

Următoarele fonduri aşteptate pe piaţa autohtonă sunt cele ale Erste Sparinvest. Din toamnă, Erste va lansa în România şase fonduri internaţionale, cu plasamente în toată lumea. „Combinând oferta de fonduri locale ale BCR Asset Management cu fondurile existente ale Erste, vom putea acoperi toate nevoile clienţilor şi vom putea îmbina astfel experienţa locală cu cea internaţională“, spune Guenther Mandl, Senior Manager Asset Management CEE în cadrul Sparinvest, compania de fonduri de investiţii a Erste Bank. Erste nu se va opri însă la şase fonduri. „În a doua etapă, vom înregistra şi alte fonduri în România pentru a acoperi toate clasele de plasamente. În total, vom ajunge la o ofertă de opt-zece fonduri locale şi 20 de fonduri Erste-Sparinvest“, precizează Mandl.

Nu îţi pune toate ouăle în acelaşi coş

Nici Raiffeisen nu se va opri doar la 11 fonduri internaţionale. Pe plan local, grupul austriac este prezent prin Raiffeisen Asset Management, care administrează patru fonduri locale, Raiffeisen Benefit, Prosper, România Acţiuni şi Confort. Cele 11 noi fonduri internaţionale sunt, potrivit oficialilor Raiffeisen, complementare cu cele patru produse locale şi oferă, odată cu alternativa investiţiilor globale, posibilitatea diversificării portofoliilor, fără a mai avea grija lichidităţii limitate. Scopul: reducerea riscului investiţiilor prin diversificare şi management profesionist, căci niciun investitor individual nu poate avea competenţe bune pe toate pieţele lumii. „Am ales produse care, credem noi, vor avea cel mai mare succes în România. Dacă va fi nevoie să mărim numărul lor, nu vom ezita“, spune Mathias Bauer, CEO Raiffeisen Capital Management. Directorul RCM estimează că, în câţiva ani, valoarea celor 11 fonduri va ajunge în România la câteva sute de milioane de euro. Potrivit lui James Stewart, vicepreşedinte Raiffeisen Bank (responsabil trezorerie şi pieţe de capital), valoarea pieţei fondurilor de investiţii ar putea ajunge în următorii cinci-şase ani la 5% din PIB, peste şapte miliarde de euro, luând în calcul o creştere economică de circa 7% pe an. În prezent, fondurile de investiţii din România însumează circa 0,2% din PIB, faţă de peste 10% în Occident.

Principalii „consumatorii“ ai fondurilor internaţionale sunt clienţii serviciilor de private banking, dar nici retailul nu este de neglijat. „Pentru primul an, estimăm că 70-80% din investiţiile făcute în România în aceste fonduri vor veni din segmentul de private banking“, spune Octavia Cutuş, manager Raiffeisen Exclusive, departamentul de private banking al Raiffeisen Bank.

Alternative mai numeroase pe piaţa globală

Cinci dintre cele 11 fonduri de investiţii internaţionale Raiffeisen au plasamente atât pe pieţele mature de acţiuni, cât şi pe cele emergente din Europa. Alte cinci fonduri au plasamente în obligaţiuni corporatiste, industriale şi de stat de pe pieţele europene şi americană. Încă un fond, Raiffeisen Global Balanced, are active din toate pieţele lumii şi din toate categoriile de risc. Administrate de RCM, lider pe piaţa austriacă de profil (cu 45 de miliarde de euro administrate şi o prezenţă în 18 ţări), distribuirea celor 11 fonduri în România va fi făcută prin unităţile Raiffeisen Bank, dar şi prin Raiffeisen Exclusive. Potrivit propriilor estimări, randamentele fondurilor cu grad scăzut de risc ar trebui să se situeze între trei şi cinci procente, în timp ce fondurile mai riscante de acţiuni ar putea aduce randamente de peste 9% pe an. Raiffeisen Eurasia Acţiuni a adus totuşi un randament de 42% în ultimul an.

„Avantajele distribuirii acestor produse pe plan local ţin în primul rând de diversificarea investiţiilor, nevoia de stabilitate sau de performanţă suplimentară, de la caz la caz, în funcţie de profilul investitorilor“, spune Dan Mihail Nicu, preşedintele SGAM România. În opinia sa, distribuirea pe plan local conferă, pe lângă comoditate şi siguranţă, o comunicare mai bună, consultanţă locală, simplificare operaţională. Administrarea celor 11 fonduri de investiţii ale SGAM Fund, concurenţii Raiffeisen şi în România, se realizează de la Luxemburg, alături de expertiza locală specifică fiecărei ţări de origine a plasamentelor respective.

62-6039-36_mathiasbauerceo.jpg«În România, sectorul este încă la început, dar cu potenţial enorm.»
Mathias Bauer, CEO Raiffeisen Capital Management