În schimbul JSCB Ukrsotsbank, UniCredit va primi noi acţiuni reprezentând 9,9% din capitalul ABHH, o companie cu sediul în Luxemburg care deţine grupul bancar rus Alfa-Bank şi băncile cu acelaşi nume din Ucraina, Kazahstan şi Belarus. ABHH este deţinut de Alfa Group, unul din cele mai mari grupuri de investiţii private din Rusia, printre ai cărui fondatori se numără şi miliardarul Mikhail Fridman.

Conform acordului anunţat luni seară, UniCredit va avea dreptul de a vinde acţiunile sale la ABHH într-o ofertă publică iniţială. Grupul bancar italian a precizat că în urma vânzării Ukrsotsbank va înregistra cheltuieli de 200 de milioane de euro în rezultatele pe trimestrul patru 2015, operaţiunea urmând să se încheie în 2016 şi nu va modifica raportul de capital al UniCredit.

Ucraina a fost singura ţară din regiunea CEE în care UniCredit a înregistrat pierderi în 2014 iar directorul general Federico Ghizzoni a promis că va vinde activele neperformante. Renunţarea la Ukrsotsbank, pe care a cumpărat-o în 2007 în urma unei tranzacţii care evalua compania la peste două miliarde de dolari, vine la trei ani după ce UniCredit şi-a vândut divizia din Kazahstan, ATF Bank, o investiţie de 2,1 miliarde de dolari făcută chiar înainte de criza financiară şi care a provocat pierderi.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. AGERPRES