Revoltă printre maghiarii din România!

Ungurii din România au luat foc! Ce s-a întâmplat cu preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc

Izsák Balázs, liderul CNS (Consiliul Naţional Secuiesc), a fost amendat de către Jandarmeria Română în urma marşului organizat pe data de 10 martie la Târgu Mureş, marş ce a avut drept scop promovarea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

După evenimentul organizat de Ziua Libertăţii Secuilor, Izsák Balázs a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei.

La şase zile după marşul de la Târgu Mureş, în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, în urmă cu o zi, prin care îi aplică o amendă în valoare de 1.000 de lei, transmite CNS prin intermediul unui comunicat de presă.

„Documentul confirmă abordarea Jandarmeriei că legile române interzic diseminarea ideilor legate de regionalizare şi autonomie teritorială şi clasifică autonomia teritorială necesară ‘pe baza criteriilor etnice’ drept şovinism”, a adăugat şi Izsák Balázs, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Izsák Balázs îşi va căuta dreptatea în justiţie şi refuză să plătească amenda

În comunicatul postat pe site-ul CNS, se mai indică faptul că preşedintele Izsák Balázs nu va plăti amenda impusă de Jandarmerie şi că se va adresa justiţiei pentru a contestat procesul verbal.

Tot vineri, 24 martie, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a transmis că respinge vehement „orice tentativă de intimidare a celor care luptă pentru autodeterminarea secuilor într-un mod legal şi paşnic”.

Mai mult, reprezentanţii CNMT afirmă că îl susţin ferm pe preşedintele CNS, Izsák Balázs, şi promit că vor notifica „forurile europene relevante”, precum şi aliaţii internaţionali din lupta pentru autonomie, cu privire la această măsură luată de Jandarmeria Română, acţiunea fiind considerată „anti-maghiară”.

Pe 10 martie 2023, de Ziua Libertăţii Secuilor, la marşul organizat la Târgu Jiu au participat circa 1.500-2.000 de oameni, susţine Consiliul Naţional Secuiesc.

În documentul emis de către Jandarmeria Română se afirmă că evenimentul respectiv ar fi fost „interzis”, cu toate că Primăria din Târgu Mureş nu ar fi emis niciun fel de decizie în acest sens.