Secuii vor depune petiție pentru autonomia Ținutului Secuiesc de Ziua Libertăţii Secuilor, pe 10 martie

Autonomia Ținutului Secuiesc. Izsak Balazs, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), a declarat, vineri, că Ziua Libertății Secuilor va fi sărbătorită pe 10 martie la Târgu Mureș.

Evenimentul va fi celebrat printr-un marș al secuilor prin Târgu Mureș. Asta nu este tot: marșul va fi urmat de depunerea unei petiții la Prefectură. Prin aceasta, secuii vor cere autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

CNS anunță că secuii vor continua aceste demersuri, indiferent de modul în care vor fi primite ele.

„Petiţia nu este încă formulată, dar este un model clasic. Secuii nu renunţă la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, asta cer constant, dar petiţia are şi o parte care se leagă de actualităţile politice.

Faptul că Parlamentul a refuzat proiectul nostru de autonomie nu înseamnă că procedura legislativă s-a încheiat. Vom continua, vom depune şi pentru a şasea oară şi a şaptea oară. Vom aborda şi pericolul reformei administrativ-teritoriale, întrucât sunt diverse variante. (…)

Trebuie întrebaţi oamenii cu cine vor să se asocieze. Oamenii decid cum se formează judeţele şi trebuie acceptată voinţa lor”, a explicat Izsak Balazs.

Balázs Izsák
Balázs Izsák / SURSA FOTO: Wikipedia, © Elekes Andor

Preşedintele CNS este nemulțumit de comportamentul Jandarmeriei

Președintele CNS și-a exprimat indignarea față de desfășurarea ședinței comisiei de avizare a evenimentelor publice din Târgu Mureș. Aceasta a avut loc vineri, 23 februarie. Președintele a afirmat că organizatorii manifestării au fost evacuați la sugestia unui șef al Jandarmeriei.

Izsak Balazs susține că în acest an secuii nu au fost lăsați să participe la această ședință. Șeful CNS dă vina pentru toată situația pe primar. Balazs declară că acest lucru nu s-a mai întâmplat de trei decenii.

„În anii trecuţi, întotdeauna am primit înştiinţare scrisă ce se va întruni comisia de avizare şi să participăm. (…) Astăzi, însă, am aflat că nu avem voie să participăm, deşi suntem organizatori.

În ultimii 30 de ani am participat ca invitaţi, pentru că legea prevede că anumite elemente ale adunării publice pot să fie modificate de comisia de avizare, dar numai cu acordul organizatorilor.

Dar noi nu am fost acolo, fiindcă nu ne-au lăsat. (…) Am intrat în sală să vorbesc cu domnul primar şi mi s-a comunicat că nu am voie să particip la şedinţă. (…)

Am solicitat să mi se răspundă asta în scris, dar domnul primar a plasat întrebarea mea domnului colonel Filipaş, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, şi el a decis că eu nu am voie să intru.

Şi asta cu toate că, potrivit legii, comisia de avizare este prezidată de primar, primarul este şeful, el decide. Astăzi am văzut ceva ce n-am văzut până acum, în ultimii 30 de ani”, a spus Balazs.

România, Ungaria, steaguri, fond alb
Ungaria, România / SURSA FOTO: Dreamstime

Ziua Libertăţii Secuilor se organizează de 12 ani

Liderul CNS a subliniat că de-a lungul a 12 ani a organizat Ziua Libertății Secuilor la Târgu Mureș.

Potrivit lui, în fiecare an, organizatorilor li s-a comunicat că primarul are dreptul să invite alte persoane la aceste ședințe. Fără să intervină în competența și compoziția comisiei de avizare.

„Noi am depus o declaraţie prealabilă care conţine acelaşi lucru ca anul trecut şi anii precedenţi. Avem un traseu, avem un program, avem cereri privind parcarea autobuzelor, privind închiderea drumurilor publice pe durata marşului.

În aceşti 12 ani de două ori am fost obligaţi să mergem pe trotuar. Totul era legat de numărul participanţilor”, a mai spus reprezentantul CNS.

Soos Zoltan, primarul din Târgu Mureș, a oferit o primă reacție

Soos Zoltan, primarul din Târgu Mureș, a afirmat că reglementările legale sunt clare în ceea ce privește participanții la comisiile de avizare.

El spune că membrii acesteia au acționat în conformitate cu o solicitare oficială. Aceasta a fost primită în scris din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș.

Soos Zoltan
Soos Zoltan / SURSA FOTO: www.marosvasarhelyiradio.ro

„La solicitarea Jandarmeriei, comisia s-a conformat şi a putut să participe numai secretarul, reprezentantul Poliţiei, al Jandarmeriei şi primarul. Asta este în lege. Comisia doar avizează evenimentul.

Evenimentul poate fi organizat conform dreptului la libera exprimare şi în ultimii trei ani nu a fost avizată nicio închidere de drum principal. Acum s-a recomandat folosirea trotuarelor pentru deplasare (în timpul marşului – n.r.) şi evenimentul poate fi ţinut. (…)

Noi nu putem interzice, având în vedere că ei trebuie să respecte prevederile Constituţiei şi legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte conţinutul evenimentului respectiv, modul de desfăşurare ş.a.m.d. Nici anul trecut n-au fost prezenţi la şedinţa comisiei, Jandarmeria a cerut în scris acest lucru şi toată lumea s-a conformat.

Participarea organizatorilor la comisiile de avizare era o cutumă la Târgu Mureş, dar nu era legală. În versiunea legală participă doar organele abilitate – Poliţia, Jandarmeria, secretarul şi primarul”, a explicat Soos Zoltan pentru Agerpres.