Într-un interviu acordat pentru CNN, secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs susține că vaccinul anticoronavirus nu este o chestiune politică, ci una de eficacitate şi siguranţă, informează Agerpres.

Kovacs a fost întrebat de ce Ungaria foloseşte vaccinuri anti-COVID-19 care nu au fost aprobate de Uniunea Europeană.  Acesta a avut un răspuns foarte clar. El a amintit că vaccinurile produse în China şi Rusia sunt folosite în multe părţi ale lumii, adăugând că Ungaria are încredere în oamenii săi de ştiinţă şi în medicii care le-au aprobat.

Totodată, el a mai subliniat că, comparativ cu strategiile de vaccinare din Israel şi Statele Unite, strategia UE a eşuat, blocul comunitar fiind în momentul de faţă cu cel puţin două luni în urmă cu strategia de vaccinare din cauza eşecului Bruxellesului de a lua decizii la momentul oportun.

În ceea ce privește pandemia, secretarul de stat ungar a subliniat că singura cale de a combate „al treilea val” de pandemie este accelerarea vaccinărilor şi a asigurat că Ungaria respectă directivele UE în ce priveşte achiziţia vaccinurilor.

Ungaria nu a încălcat nici o regulă

Oficialul ungar a insistat că Ungaria nu a încălcat nicio regulă şi doar şi-a extins strategia pentru a include surse de vaccin estice. Potrivit lui Kovacs, guvernul ungar se aşteaptă ca UE să aprobe atât vaccinul rusesc, cât şi pe cel chinezesc peste câteva săptămâni.

De asemenea, el a mai subliniat faptul c Ungaria este într-o cursă contra cronometru din cauza răspândirii mai rapide a variantelor „mutante” ale virusului.

Întrebat ce părere au ungurii despre vaccinurile făcute în China şi Rusia, Kovacs a admis că unii au fost sceptici, la fel ca în privinţa vaccinurilor occidentale, dar oamenii au înţeles că vaccinul reprezintă cheia pentru revenirea la normalitate.

El a mai menționat că decizia premierului ungar Viktor Orban de a se vaccina cu vaccinul chinezesc, săptămâna trecută, a demonstrat că toate vaccinurile aprobate de oamenii de ştiinţă ungari sunt sigure şi eficiente.

În ce priveşte protestele opoziţiei ungare împotriva folosirii vaccinurilor produse în Est, Zoltan Kovacs a afirmat că „numeroasele minciuni” spuse de opoziţie despre respectivele vaccinuri arată că exponenţii acesteia sunt împotriva vaccinării anticoronavirus şi încearcă să răspândească „teama şi neîncrederea” în rândul populaţiei.

Secretarul de stat ungar pentru relaţii internaţionale a mai adăugat că deși Ungaria a fost intens criticată de UE în ultimul deceniu, a demonstrat, de exemplu în ce priveşte economia sau politicile sociale, că sunt posibile şi alte soluţii, pe lângă cele „mainstream” europene, a mai spus Kovacs.