Kelemen Hunor a declarat pentru RFI: ”A fost un act de vandalism, de barbarie, să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropați, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizații nonguvernamentale, plus câțiva preoți, plus foști militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foști europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanț. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat. România ieri a arătat fața adevărată, modelul european de protecție a minorităților, asta este fața adevărată a României în 2019”.

”Nu ne vom opri aici”

Liderul UDMR precizează că se va adresa instituțiilor internaționale: ”Nu ne vom opri aici, nu se poate să rămână această pată pe obrazul societății. Vom face toate demersurile politice legale în justiție, la forurile internaționale, vom arăta toate pozele, toate înregistrările, exact cum s-a întâmplat, ca să vadă lumea cum se comportă o majoritate într-un moment extrem de delicat cu o minoritate. De la Uniunea Europeană, până la toți partenerii României”.

Preşedintele PPMT, Csomortanyi Istvan, a cerut, vineri, demisia ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita pentru incidentele din Valea Uzului, incidente pentru care va depune şi o plângere penală şi va sesiza Comisia Europeană.

„Am cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Cred că este inacceptabil ca o persoană să îndeplinească acea funcţie din moment ce organele de ordine nu au putut face faţă datoriei de a asigura ordinea publică. (…) Am anunţat că vom depune plângere penală la procuratura din judeţul Harghita pentru cele petrecute acolo, avem imagini şi secvenţe audio-video care arată foarte clar că s-au comis o serie de infracţiuni în ziua de ieri. (…) Minimul pe care îl aşteptăm din partea reprezentanţilor statului român din judeţul Harghita este ca şi prefectul din judeţul Harghita să-şi dea demisia pentru această situaţie. (…) Vom apela la Comisia Europeană şi cerem numirea unei comisii care să investigheze cele întâmplate în Valea Uzului şi să găsească vinovaţii acestei situaţii şi vom informa şi presa internaţională”, a spus Csomortanyi Istvan, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj.

De asemenea, preşedintele PPMT a lansat un apel la calm.

„Cerem ajutorul reprezentanţilor presei, al organizaţiilor de presă pentru a încerca să calmăm spiritele şi să putem să transmitem mesaje, informaţii cât se poate de obiective, pentru că e o situaţie care ne aminteşte de cele petrecute în 1990 la Târgu Mureş. (…) Avem o responsabilitate foarte mare şi cei care facem parte din conducerile partidelor din România, din clasa politică, şi cei din partea presei, care transmite populaţiei informaţiile din această zonă. Îndemnăm la calm şi cerem atitudine cumpătată. Totodată, nu putem ascunde faptul că avem de-a face cu o atmosferă antimaghiară. Din anumite motive, se doreşte să se instaureze un spirit de conflict interetnic şi se folosesc metodele binecunoscute de la începutul anilor 90, pe care le credeam dispărute din viaţa publică românească”, a adăugat preşedintele PPMT.

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.