Ungaria introduce certificate de imunitate pentru Covid-19. Vor fi două tipuri de certificate distincte: pentru cei care care s-au imunizat prin vaccin, precum și pentru persoanele care au trecut prin boală și s-au vindecat.

Certificatele vor fi acordate gratuit. Există însă și o variantă cu plată, atunci când documentul este eliberat pe baza rezultatelor de la un laborator autorizat.

Ungaria introduce certificate de imunitate pentru Covid-19. Cum pot fi obținute

Guvernul ungar a decis să introducă certificate de imunitate la coronavirus pentru persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin infecţie, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI.

Certificatul le va fi emis persoanelor care au primit a doua doză de vaccin, documentul urmând să indice data administrării acesteia, a precizat Gergely Gulyas în briefingul de presă săptămânal.

Pacienţilor care s-au recuperat de pe urma COVID-19 li se va emite un certificat cu data externării din spital sau a primului test PCR negativ după infectare, ori a celei de-a zecea zile după primul test PCR pozitiv, a adăugat Gulyas.

El a precizat că ambele tipuri de certificate vor fi gratuite.

Varianta cu plată

O altă posibilitate este ca persoanele care au fost infectate să obţină un certificat pe baza rezultatelor de la un laborator autorizat, însă, în acest caz, pentru emiterea documentului va fi percepută o taxă, a menţionat purtătorul de cuvânt al lui Orban.

Trebuie menționat că Ungaria a luat-o îniantea Comisiei Europene cu campania de vaccinare, alegând să cumpere vaccinuri din Rusia și China, pentru a nu se confrunta cu probleme de livrare de care s-au lovit celelalte țări.

Executivul European nu a avut de ales decât să admită că este dreptul Ungariei de a decide ce vaccinuri folosește.

De asemenea, Budapesta este prima țară din UE care a dat oficial startul campaniei de vaccinare, cu o zi înainte de toate celeleate țări, printre care și România.