A doua tranşă de vaccin AstraZeneca, 92.400 de doze, soseşte joi în România pe cale terestră. Informația a fost furnizată de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de vineri, 37.800 de doze de vaccin vor fi distribuite către anumite centre. E vorba de centrele regionale din Braşov şi Constanţa. Ele vor fi distribuite după cum urmează:

* Centrul Regional de Depozitare Braşov: 19.800 doze;

* Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 18.000 doze.

Totodată, la Centrul Naţional de Naţional de Depozitare Bucureşti vor rămâne în stoc 54.600 de doze. Acestea vor fi distribuite cabinetelor de vaccinare active la nivelul Capitalei, destinate vaccinării persoanelor. E vorba de românii care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a II-a. Adică cei care au boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale, cu vârste cuprinse între 18-55 de ani.

Detalii despre AstraZeneca

“În cabinetele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi din tranşa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naţionale. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade Celsius”, afirmă aceeaşi sursă.

Programarea pentru AstraZeneca a început în data de 10 februarie şi se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

CNCAV a transmis miercuri, 10 februarie, răspunsuri la cele mai frecvente zece întrebări legate de vaccinare, arătând că măsurile de protecţie trebuie respectate şi după imunizare şi că răspunsul imun optim apare la 10-14 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Acestea sunt cele mai frecvente întrebări legate de vaccinul anti-coronavirus și administrarea acestuia. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) răspunde întrebărilor, pe înțelesul tuturor.