Ungurii au dat marea lovitură în Transilvania. Muzeul Naţional de Istorie al Ungariei a făcut anunțul cel mare. Potrivit sursei citate, o echipă internaţională condusă de paleontologul ungar Gabor Botfalvai a redescoperit un sit unic al dinozaurilor în regiunea Transilvaniei, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres. 

Mai exact, potrivit sursei citate, fragmente de oase fosilizate descoperite în partea de vest a Bazinului Haţeg. Toate acestea oferă o reprezentare unică a perioadei cretacice târzii care a precedat extincţia bruscă în masă a dinozaurilor, potrivit muzeului ungar.

De menționat este faptul situl a fost cartografiat prima dată imediat înaintea Primului Război Mondial de către geologul ungar Ottokar Kadic, care a adunat o colecţie foarte bogată de fosile de dinozauri şi alte reptile, inclusiv Magyarosaurus dacus, prima specie de dinozaur pentru care se face referire la teritoriul ungar.

Ungurii au dat marea lovitură

Trebuie menționat și faptul că, după Primul Război Mondial, în urma Tratatului de pace de la Trianon, zona a fost cedată României şi lucrările de explorare au fost sistate, fiind pierdute chiar şi puţinele informaţii despre locaţia exactă a sitului, menţionează muzeul ungar.

Totuși, recent  a fost găsită harta folosită la acea vreme de Ottokar Kadic, ceea ce a permis echipei de cercetători să identifice exact situl. Potrivit informațiilor transmise de muzeu, această echipă a petrecut mai multe săptămâni, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv coloana vertebrală întreagă a unui dinozaur sauropod şi fragmente de oase de crocodili şi broaşte ţestoase.

În ceea ce privește accesarea detaliată a descoperirilor unice făcute, totul a fost publicat în revista ştiinţifică Cretaceous Research.