De la 1 aprilie 2024, vor începe livrările de gaze naturale din Turcia către Ungaria

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a anunțat, luni, că de la 1 aprilie, va începe livrarea gazelor naturale din Turcia către țara sa. Potrivit acordului, 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor sosi în lunile următoare. În câteva zile, Ungaria va deveni prima țară, care nu este vecină cu Turcia, unde Turcia exportă gaze naturale.

Până acum, Turcia a avut un rol important în securitatea aprovizionării cu energie maghiară, dar doar ca rută de tranzit. Acum, însă, Turcia devine și o țară sursă.

„O zi istorică în cooperarea energetică maghiaro-turcă se apropie pe 1 aprilie, când va începe livrarea gazelor naturale din Turcia către Ungaria. Potrivit acordului, 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor sosi în lunile următoare, în câteva zile Ungaria va deveni prima țară, care nu este vecină cu Turcia, unde Turcia exportă gaze naturale.

Turcia a jucat până acum un rol important în securitatea aprovizionării cu energie maghiară, dar până acum „doar” ca rută de tranzit, dar acum este și țară sursă”, a scris, luni, Péter Szijjártó pe contul său de Facebook.

Ungaria și Turcia își întăresc cooperarea în domeniul energiei nucleare

Cooperarea dintre cele două țări se va întări și în domeniul energiei nucleare. Noua centrală nucleară turcească, care va fi operațională în curând, va fi construită cu aceeași tehnologie ca și noua centrală Paksi din Ungaria. Astfel, experiențele acumulate în timpul construcțiilor turcești vor fi de ajutor și pentru țara vecină. Experții turci își vor ajuta colegii maghiari în inspecția tehnică a dispozitivelor cu durată lungă de producție.

„Ne vom întări cooperarea și în domeniul energiei nucleare deoarece noua centrală nucleară turcească, care va fi operațională în curând, va fi construită cu aceeași tehnologie ca și noua centrală Paksi.

Astfel, experiențele acumulate în timpul construcțiilor turcești ne vor fi de asemenea de ajutor. Totodată, experţii turci îşi vor ajuta colegii maghiari în inspecţia tehnică a dispozitivelor cu durată lungă de producţie”, a adăugat oficialul maghiar.

O nouă alianță Ungaria-Serbia-Rusia

La Atomexpo, a avut ocazia de a discuta multe probleme bilaterale cu scopul de a extinde rețeaua de cooperare nucleară a țării sale. Deși Serbia nu utilizează energia nucleară, au existat progrese semnificative în domeniul medicinei nucleare.

Având în vedere că țara sa este lider regional în asistența oncologică și Rusia este lider global în aplicarea științei nucleare în medicină, s-a convenit asupra unei cooperări trilaterale între Ungaria, Serbia și Rusia în domeniul sănătății nucleare. Acest acord are potențialul de a îmbunătăți eficiența tratării bolilor canceroase.