Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat că anul trecut s-au înregistrat schimburi comerciale record între România și Ungaria și a subliniat că pentru țara sa, România a devenit a treia piață de export.

România, schimburi comerciale record cu Ungaria

Totodată, ministrul de Externe al Ungariei s-a arătat mândru de faptul că maghiarii de la noi din țară pot contribui la performanța României prin reprezentarea politică.

”Pentru noi, dezvoltarea continuă a colaborării cu România este o prioritate strategică foarte importantă. Acest lucru are multe cauze, doresc să subliniez doar două.

În primul rând, comunitatea maghiară care trăieşte în ţară, care ne leagă, şi suntem mândri de faptul că comunitatea maghiară din România, prin reprezentarea politică, poate contribui la performanţa României.

Al doilea aspect, a doua cauză este faptul că colaborarea economică româno-maghiară este în continuă dezvoltare. Anul trecut am bătut recordul de schimburi comerciale, schimburile comerciale au depăşit 12 miliarde de euro şi astfel a treia cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria este România”, a declarat acesta la București.

Peter Szijjarto se află la București unde a semnat, împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu un acord între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta şi Békéscsaba-Méhkerék.

Este posibilă realizarea unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a discutat marți, 4 aprilie 2023, cu ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, despre realizarea unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche, cel mai vestic punct al României, unde există aşa-numita Triplex Confinium, graniţă triplă între România, Ungaria şi Serbia.

„Cel puţin din partea autorităţilor locale din Timiş, e un proiect pentru care se insistă foarte mult pentru a se face acest punct de trecere a frontierei, pentru că e şi un loc deosebit, sunt trei state acolo. Prietenii din Ungaria au făcut deja paşi şi sunt înaintaţi în ceea ce înseamnă relaţia cu Serbia acolo.

Sper că vom recupera timpul pierdut şi am promisiunea domnului ministru că lucrurile vor merge rapid din acest punct de vedere”, a declarat, marți, Sorin Grindeanu, în cadrul unui briefing de presă susţinut după ce a fost semnat un acord între România şi Ungaria privind realizarea unei noi conexiuni rutiere între Salonta şi Békéscsaba.