Săptămâna trecută, un număr de opt mari bănci europene cu operaţiuni în Ungaria au cerut Comisiei Europene să ia măsuri faţă de schema guvernului ungar care permite rambursarea anticipată a creditelor ipotecare în valută la un curs de schimb mult inferior pieţei.
‘Am primit scrisoare şi vom răspunde la ea’, a declarat Chantal Hughes, purtătoarea de cuvânt a Comisarului Michel Barnier. ‘Sperăm că o soluţie constructivă şi consensuală va fi găsită’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
La începutul lunii noiembrie, BCE şi-a exprimat şi ea îngrijorările faţă de schema autorităţilor ungare, apreciind că măsura va avea un efect negativ asupra bugetului şi asupra economiei ungare.
În luna septembrie a acestui an, guvernul ungar a propus un act normativ referitor la rambursarea anticipată a creditelor ipotecare în valută. Potrivit proiectului, cetăţenii unguri cu datorii în valută vor putea să-şi ramburseze datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinţi pentru un franc elveţian şi de 288 de forinţi pentru un euro.

Sursa: Agerpres