Ungaria şi Cipru împărtăşesc o poziţie comună cu privire la problemele majore ale UE, a declarat, marţi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după întrevederea avută la Budapesta cu Nikos Christodoulides, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cipru.

Ungaria şi Cipru abordează în mod similar mai multe probleme importante, afirmă Péter Szijjártó

Péter Szijjártó a precizat că cele două ţări abordează în mod similar problemele legate de migraţie, de extinderea spre Balcanii de Vest a UE, de problema aprovizionării cu energie a Europei şi de vaccinurile împotriva coronavirusului, potrivit MTI.

Ungaria şi Cipru se confruntă în mod direct cu fenomenul migraţiei. Migranţii sosesc constant în Cipru, iar presiunea creşte şi la graniţa de sud a Ungariei, a afirmat oficialul ungar. Péter Szijjártó a subliniat că, în cazul în care Bruxelles-ul îşi va continua politica privind migraţia, ar putea apărea o situaţie dificilă în ţările de la frontierele externe ale UE.

„A sosit timpul ca UE să vorbească, în sfârşit, clar, iar Bruxelles-ul să pună capăt politicii sale duplicitare pe care migranţii o interpretează ca o invitaţie univocă”, a explicat Péter Szijjártó, subliniind că trebuie discutat clar despre importanţa protecţiei frontierelor, care nu este o problemă a drepturilor omului, ci o problemă de securitate.

Ministrului ungar de Externe i se pare uimitor faptul că organizaţiile pentru drepturile omului şi ONG-urile exercită presiuni asupra guvernului libian pentru că acesta ia măsuri pentru protejarea graniţelor sale. Péter Szijjártó a vorbit şi despre faptul că Ciprul şi Ungaria susţin, de asemenea, extinderea Uniunii Europene spre Balcanii de Vest. Fără extindere, stabilitatea în regiune s-ar putea dezechilibra, iar una dintre rutele terestre importante pentru migraţie ar deveni „o pradă uşoară”, a atras atenţia şeful diplomaţiei ungare.

Ungaria doreşte o poziţie de observator în cadrul Forumului pentru Gaze Naturale din Mediterana de Est

Acesta a vorbit şi despre faptul că Ungaria se află în siguranţă, deoarece are un acord de achiziţionare de gaze naturale pe termen lung, iar cu cât ţara se poate baza pe mai multe surse de gaze naturale, cu atât este mai mare securitatea sa energetică. Prin urmare, Ungaria este atentă la explorarea gazelor naturale din estul Mediteranei şi a solicitat o poziţie de observator în cadrul Forumului pentru Gaze Naturale din Mediterana de Est.

Datorită acestui fapt, dacă va începe extracţia de gaze naturale în regiune, includerea noii surse de gaze naturale în mixul energetic ungar va deveni realistă începând din anul 2023, a adăugat politicianul. Cu ocazia întrevederii, Péter Szijjártó şi Nikos Christodoulides au semnat o declaraţie privind consultările diplomatice între cele două state.

Nikos Christodoulides a subliniat că semnarea documentului pune bazele continuării cooperării dintre cele două ţări şi va asigura ca reprezentanţii Ungariei şi Ciprului să se întâlnească şi în viitor pentru a continua să discute despre problemele care afectează cele două ţări.

Turismul şi cooperarea dintre cele două ţări în ceea ce priveşte migraţia şi problemele climatice sunt importante, a adăugat şeful diplomaţiei cipriote, fiind de acord cu Péter Szijjártó în ce priveşte necesitatea extinderii uniunii spre Balcanii de Vest. Nikos Christodoulides a vorbit şi despre faptul că Turcia ridică obstacole în calea Ciprului în rezolvarea problemelor din Marea Mediterană, încălcând atât spaţiul aerian, cât şi frontierele maritime.