Romii suferă de "rele tratamente continue şi de o reprezentare rasială din partea poliţiei", scriu cei 18 experţi în concluziile raportului periodic privind Ungaria, examinând măsurile luate de această ţară pentru a se conforma Pactului internaţional în ceea ce priveşte drepturile civile şi politice.
Potrivit experţilor, această minoritate este ţinta unor ‘declaraţii virulente şi generalizate venite de la personalităţi publice, mass-media şi membri ai Gărzii Maghiare’, fosta ‘Gardă Ungară’ oficial dizolvată şi care atacă în mod obişnuit evreii şi romii.
"Romii formează o minoritate extrem de importantă în Ungaria" şi suferă de "prejudicii şi discriminări într-un mod extrem de răspândit", a explicat unul din membrii Consiliului ONU, Michael O’Flaherty, într-o conferinţă de presă.

Expertul irlandez a precizat totuşi că acest consiliu al ONU "a vorbit cu Ungaria", apreciind că reprezentanţii acestei ţări "au acceptat până la ce punct atitudinea societăţii trebuie să se schimbe".

De la 1 ianuarie, Ungaria, unde trăiesc circa 700.000 de romi, va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi a anunţat deja că integrarea romilor va fi unul din cele trei subiecte pe care doreşte să pună accent.
SURSA: Agerpres