Ungaria nu va mai găzdui Campionatele Europene de patinaj artistic din 2024 ale Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU). Totul se întâmplă deoarece, Asociația Națională de Patinaj din Ungaria (MOKSZ) nu mai dispune de fondurile necesare pentru organizarea evenimentului.

Ungaria dă vina pe războiul din Ucraina

Asociația a dat vina pe războiul din Ucraina și creșterea ulterioară a prețurilor la energie ca fiind principalul motiv pentru care se confruntă cu dificultăți financiare.

Campionatele ar fi trebuit să aibă loc la Budapesta între 22 și 28 ianuarie anul viitor. ISU a redeschis acum perioada de înscriere, ofertele trebuind să fie depuse până la 26 mai.

„Din cauza războiului prelungit din vecinătatea țării noastre, a impactului acestuia asupra economiei și a prețurilor la energie care afectează în mod semnificativ patinajul, Asociația Națională de Patinaj din Ungaria se retrage de la Campionatele Europene de patinaj artistic și dans pe gheață ISU 2024, după o lungă analiză.

Asociația duce lipsă de resurse financiare

MOKSZ a refuzat dreptul de organizare al Uniunii Internaționale de Patinaj din cauza lipsei de resurse financiare adecvate pentru organizarea unor competiții de înaltă calitate.” se arată într-o declarație a MOKSZ.

Campionatele urmau să fie a opta găzduire a evenimentului în capitală, după cele din 1895, 1909, 1955, 1963, 1984. 2004 și ediția din 2014.

MOKSZ precizează că organismul are un excedent de 255 de milioane de forinți ( 690.000 de euro) pentru 2023, după un venit preconizat de 2,153 miliarde de forinți (5,8 milioane de euro) și cheltuieli de 1,898 miliarde de forinți (5,1 milioane de euro).

MOKSZ, condus de președintele Lajos Kósa, a găzduit la începutul acestei luni o reuniune de evaluare a sezonului care a arătat semne de probleme în departamentul de patinaj artistic al organismului.

Costurile de pregătire au crescut

De asemenea, MOKSZ a raportat anterior închiderea temporară forțată a mai multor patinoare din întreaga țară și a menționat, de asemenea, „creșterea semnificativă a costurilor de pregătire și de competiție”.

În ciuda problemelor anunțate, MOKSZ a susținut că managementul său este stabil.

Campionatele europene de patinaj artistic este o competiție anuală de patinaj artistic în care patinatorii concurează pentru titlul de campion european. Medaliile sunt acordate la disciplinele de simplu masculin, simplu feminin, patinaj în pereche și dans pe gheață.