Ungaria îndeamnă împotriva unor noi sancțiuni anti-Rusia: Nu ar face decât să adâncească criza de energie

Declarația făcută de șeful maghiar al diplomației a venit pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Ungariei.

„UE ar trebui să nu mai vorbească despre al optulea pachet de sancţiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească criza furnizării de energie”, a declarat Peter Szijjarto, conform reuters.com

Peter Szijjarto este de părere că sancțiunile au afectat Europa mult mai mult decât Rusia

După o întâlnire informală a Consiliului de Afaceri Externe, Szijjarto a mai spus că sancţiunile introduse până acum „au afectat fără îndoială Europa mult mai mult decât Rusia”, deoarece ele au dus la o creştere a inflaţiei şi a costurilor la utilităţi pe continent.

De asemenea, acesta a declarat și că „marea majoritate” a lumii din afara Europei a înţeles că efectele sancţiunilor sunt mult mai dure decât efectele războiului, deoarece provocările cu care se confruntă lumea în prezent sunt un rezultat al sancţiunilor, şi nu al războiului.

„Indiferent dacă ne place sau nu în Europa, această opinie s-a dezvoltat în marea majoritate a lumii din afara Europei”, a subliniat Szijjarto.

UE a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders,

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei, deoarece „putem presupune că legăturile foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI.

Didier Reynders a spus și că Ungaria a blocat active ruseşti de „puţin peste 3.000 de euro”.

Europa este în căutarea de a suplini stocurile de gaz pentru iarnă, după ce livrările din Rusia s-au redus considerabil

În altă ordine de idei, autoritățile germane au afirmat că intenţionează să semneze contracte pentru GNL în Emiratele Arabe Unite, pentru a aproviziona terminalele pe care le construieşte. Gazoductul Nord Stream 1 prin care gazele rusești ajungeau către Europa a fost închis. În același timp, Spania şi Franţa au subliniat planuri de urgenţă pentru a încerca să evite întreruperile de curent.

„Dacă totul merge bine, economiile în Germania sunt mari şi avem puţin noroc cu vremea, avem… şansa de a trece confortabil iarna”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, după un tur al unui viitor terminal GNL din nordul Germaniei.