Luni, 10 ianuarie, prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat public solidaritatea față de situația tensionată din Kazahstan. Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a informat că premierul ungar a avut o convorbire telefonică cu Kassîm-Jomart Tokaev, preşedintele Kazahstanului, conform reuters.com.

„Premierul (Orban) a discutat astăzi cu preşedintele Tokaev şi şi-a exprimat solidaritatea şi condoleanţele pentru numeroşii, numeroşii morţi, şi desigur le-am oferit ajutorul nostru”, a spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Protestele teroriștilor continuă în Kazahstan

Vineri, 7 ianuarie, Kassîm-Jomart Tokaev a dat ordin trupelor de securitate să tragă fără somaţie în protestatarii din Kazahstan, pe care i-a denumit „terorişti”. Revoltele respective au dus la peste 164 de pierderi umane, conform unui anunţ făcut duminică de Ministerul Informațiilor din Kazahstan. Ulterior, bilanţul deceselor a fost revizuit la 26 de manifestanţi morți şi 16 decese din rândul forţelor de ordine.

Miercuri, 5 ianuarie, Kassîm-Jomart Tokaev a cerut sprijinul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. OTSC a desfăşurat în Kazahstan mii de militari.

Deși Kazahstanul a anunţat public stabilizarea situaţiei actuale în toate regiunile ţării, Vladimir Putin continuă să trimită trupe militare. Un oficial american a lansat un avertisment fără precedent. El și-a exprimat îngrijorarea față de pasul făcut de Rusia.

Rusia, sub atenția SUA

Mai exact, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, și-a exprimat încrederea că autoritățile și Guvernul din Kazahstan au capacitatea de a gestiona adecvat protestele, astfel încât să mențină legea și ordinea, respectând în același timp drepturile manifestanților.

„De aceea nu înțeleg de ce au simțit nevoia să solicite asistență externă. O lecţie din istoria recentă arată că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, este foarte greu să-i mai faci să plece”, a punctat el.

Situaţia s-a stabilizat în Kazahstan

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Yerlan Turgumbayev, a făcut public, duminică, situația actuală din țară prin serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

„În prezent, operaţiunea de combatere a terorismului continuă să restabilească ordinea în ţară. Astăzi, situaţia s-a stabilizat în toate regiunile ţării. Forţele de ordine au eliberat toate clădirile confiscate anterior ale administraţiilor locale şi instalaţiilor comunale, iar sistemele de susţinere a vieţii sunt restaurate”, a spus el.