Răbdarea românilor este din nou testată la acest sfârșit de săptămână. Toți șoferii care vor să părăsească țara sunt nevoiță să petreacă ore bune la graniță. La frontiera cu Ungaria deja timpul de așteptare a ajuns la două ore.

În dimineața zilei de duminică, conform site-ului Poliţiei de Frontieră, cei care doreau să iasă din ţară prin Vama Petea aveau de aşteptat 150 de minute. O aglomeraţie a fost înregistrată şi în zilele precedente la acest punct vamal. La Petea, pentru intrare sunt 2 artere, iar pentru iesire sunt 6 artere.

”TRAFIC INTENS, număr foarte mare de mijloace de transport prezente la control pe sensul de ieşire”, a arătat Poliţia de Frontieră.

Şi la Vama Urziceni este aglomerat pe sensul de ieşire din ţară, timpul de aşteptare fiind de 90 de minute. La acest punct de trecere a frontierei, pentru intrare este o arteră, iar pentru ieşire: 3 artere + 1 staţie mobilă,

”TRAFIC INTENS, numar foarte mare de persoane/mijloace de transport prezente la control pe sensul de iesire”, indică site-ul Poliţiei de Frontieră.

În ultimele două zile s-au format cozi de autoturisme la graniță, la Vama Petea.

Situație critică la granițe și la sfârșit de an

O situație critică s-a înregistrat și în perioada sărbătorilor de iarnă. Românii au venit în număr record, acasă, pentru a petrece alături de cei dragi sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou. Mii de români au intrat însă direct în carantină. Au fost cozi uriașe la frontiera României, iar oamenii au întâmpinat probleme mari pentru că s-au prezentat fără teste RT-PCR.  Din această cauză, granițele au fost extrem de aglomerate, iar timpii de așteptare au depășit chiar și o oră în mai multe vămi.

La Vama Petea timpul de așteptare a fost de 90 minute, pe sensul de intrare au fost deschise 5 artere, iar pe sensul de iesire, 2 artere, se arata pe site-ul Poliției de Frontieră. La Vama Nădlac, timpul de așteptare a fost de 50 de minute și au fost deschise câte două artere. La Nădlac II, timpul de așteptare a fost de 60 de minute, deși pe sensul de intrare au fost deschise 5 artere.

Toată acestă aglomerație a fost cauzată și de modificarea condițiilor de intrare în România. Regulile au fost schimbate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în luna decembrie. Potrivit măsurilor luate, toate persoanele care au intrat în țară din state non-UE, au fost nevoie să prezinte un test RT-PCR negativ, altfel fiind obligate să intre în carantină. Noile reguli s-au aplicat până pe 8 ianuarie 2022.