Ungaria trimite o undă de șoc în Europa. S-a luat o decizie drastică având în vedere incertitudinile generate de războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar.

Oficialul ungar anunță că Executivul de la Budapesta a decis restrângerea accesului la combustibilii cu preţuri plafonate. În același timp, acesta a mai transmis că Guvernul a decis să scoată pe piață aproximativ un sfert din rezerva strategică de combustibili pentru a asigura aprovizionarea pieţei, arată Reuters.

Măsura a intrat în vigoare de sâmbătă noapte

Măsura vine la recomandarea făcută de compania petrolieră MOL, a mai punctat Gulyas. Astfel, de sâmbătă de la miezul nopții, preţul plafonat de 480 de forinţi (1,19 euro) pentru litrul de benzină şi motorină a devenit disponibil numai pentru vehiculele proprietate personală, utilajele agricole şi taxiuri, urmând a fi excluse autovehiculele deţinute de companii.

„Înăsprirea măsurilor este necesară pentru că rafinăria de la Szazlombatta, principala rafinărie din Ungaria a grupului MOL, va trece printr-o perioadă de lucrări mentenanţă şi nu va putea acoperi necesarul pieţei interne”, a precizat Gergely Gulyas potrivit Reuters. 

Totodată, oficialul ungar a mai subliniat faptul că Guvernul poate să mențină prețul combustibililor plafonați pentru consumatorii de retail.

„Este important de subliniat că Guvernul poate menţine preţul combustibililor plafonat la 480 de forinţi pentru consumatorii de retail”, a spus Gergely Gulyas la un briefing cu presa.

Planurile Guvernului de la Budapesta

Menționăm faptul că spre deosebire de alte țări, Guvernul de la Budapesta a decis să introducă acest plafon pentru a-și proteja consumatorii de efectele inflației, care a ajuns la valori record.

Pe de altă parte, ulterior, s-a decis că de preţurile plafonate vor beneficia numai automobilele înmatriculate în Ungaria, o decizie care a provocat o dispută cu Uniunea Europeană.

Încă de săptămâna trecută, directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a tras un semnal de alarmă în acest sens. El a avertizat vineri că ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu carburanţi dacă nu vor fi luate măsuri pentru a creşte importurile.

El preciza că rafinăria de la Szazlombatta nu poate produce suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă nici măcar în condiţii normale, cu atât mai mult cu cât începând de luni urmează să fie oprită pentru lucrări de mentenanţă.

După declarațiile acestuia, un decret publicat sâmbătă seară arată că Guvernul a decis să majoreze taxa pe profiturile excesive ale MOL, de la 25% până la 40%, de la 1 au august.

Menționăm că grupul MOL este companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, care are operaţiuni în peste 30 de ţări, 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia.