Amedeu Altafaj, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui CE Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, a spus că executivul UE va examina această cerere, în consultare cu statele membre UE şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi că este vorba doar despre un ”posibil” ajutor financiar.
Anterior, autorităţile de la Budapesta anunțaseră că doresc să negocieze cu FMI un posibil nou acord de asistenţă, care ar putea fi încheiat la începutul anului viitor.
În ultimele două săptămâni, experţii Comisie Europene şi ai FMI s-au aflat la Budapesta în cadrul misiunii de supraveghere a aplicării primului program de asistenţă financiară internaţională pentru Ungaria, convenit în anul 2008.
Reprezentanții FMI au declarat că respectivul ajutor furnizat Ungariei va fi considerat unul de tip ”preventive” de către autorităţile de la Budapesta.
În urmă cu trei ani, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a primit asistenţă financiară mixtă de la UE, FMI şi Banca Mondială, în valoare totală de 20 de miliarde de euro.