‘Conceptul de ‘Early booking – Înscrieri timpurii’ este însuşit din ce în ce mai mult de către turiştii din România, care au înţeles că achiziţionarea timpurie a pachetelor de călătorie poate aduce o reducere de 25-30% şi le poate permite să petreacă două vacanţe cu preţul uneia singure. Bugetul mediu pe care românii sunt dispuşi să-l cheltuiască pentru o vacanţă internă se situează, în medie, între 200-500 de euro, iar pentru deplasările externe între 500-700 de euro. Constatăm că nu este diferit de bugetul mediu alocat în anii trecuţi, dar este mai atent cheltuit’, a declarat preşedintele ANAT, Corina Martin.

Pentru sărbătorile de iarnă, pe care majoritatea românilor doresc să le petreacă în stil tradiţional, destinaţiile interne au rămas cele mai căutate – Valea Prahovei, Bran-Moeciu, Bucovina. Preţurile pentru aceste destinaţii încep de la 1.000 lei. Potrivit ANAT, reducerile practicate la târgul de turism, care s-au aplicat peste discounturile de early-booking, au generat un interes crescut pentru achiziţionarea vacanţelor de vară. Cea mai căutată destinaţie de vară la TTR a fost litoralul românesc, cu Mamaia ca staţiune favorită, în condiţiile în care sezonul estival va fi deschis cu o minivacanţă prelungită, ce va include şi Sărbătorile de Paşte. Preţul pentru un sejur pe litoral în vara 2013 începe de la 1.000 lei.

Austria a fost prima alegere pentru românii care aleg să-şi petreacă un sejur în străinătate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Un sejur de 7 nopţi a putut fi achiziţionat cu preţuri de la 300 de euro de persoană. Bulgaria este prezentă între preferinţele românilor cu oferte de ski la Bansko şi Pamporovo. Preţul mediu al unui sejur de patru zile se situează în jurul sumei de 200 de euro. Alte destinaţii foarte solicitate pentru petrecerea Crăciunului/Anului Nou au fost Dubai, Malta, Cipru, Egipt şi capitalele europene. Pentru un Crăciun la Praga tarifele pornesc de la 205 euro, pentru Viena de la 149 euro, iar pentru Croaţia de la 155 euro.

Grecia ocupă primul loc în topul preferinţelor românilor pentru vacanţele de vară în străinătate, în 2013 şi este urmată de Turcia, Spania, Bulgaria şi Cipru. Destinaţiile exotice Thailanda, Republica Dominicană, Mexic şi Kenya au fost, de asemenea, solicitate de români, precum şi croazierele. Cele mai solicitate destinaţii sunt pe Marea Mediterană şi Caraibe, iar preţul mediu începe de la 300 euro.

La TTR au existat, potrivit ANAT, şi solicitări pentru city-break-uri. Astfel, minivacanţa de Sfântul Andrei va prilejui pentru unii turişti întâlnirea cu marile capitale europene, cele mai multe cereri fiind pentru Barcelona, Viena, Istanbul Paris, Roma, Budapesta. Preţul mediu per sejur de persoana se situează între 450 şi 550 de euro. De asemenea, ‘Senior Voyage’, produsul vândut pe piaţa de turism din ultimii ani, continuă să solicitat. Acest concept, graţie căruia persoanele de peste 55 de ani pot beneficia de programe complete de petrecere a vacanţelor în perioadele de extra-sezon (octombrie-mai), generează cereri pentru destinaţii precum Italia, Spania, Cipru, Franţa, Portugalia, Israel. Preţul unui pachet începe de la 340 de euro de persoană. Peste 200 de companii au participat la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României, desfăşurat în perioada 15-18 noiembrie la Romexpo, discount-urile oferite de acestea fiind cuprinse între 5 şi 45%.
Sursa: Agerpres