Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, a acordat EVZ un interviu despre ecourile internaţionale pe care le-au avut recentele derapaje democratice din România.
Principalele declarații:
De facto, am fost separaţi de Bulgaria. Evaluarea lor pe MCV se va face la sfârşitul anului 2013. Şi dacă nu? Nu-mi imaginez. Dacă îşi poate închipui cineva că statele UE uită sau se iau cu altele atunci când îşi asumă o astfel de decizie – MCV-ul nu este retorică politică, este decizie… Raportul poate fi folosit pentru a bloca consensul într- o decizie privind România. Acest raport urma să fie ultimul raport pozitiv înainte de a intra în Schengen. Haideţi să ne imaginăm că suntem Olanda, că am criticat România privind funcţionarea Justiţiei şi atitudinea politicienilor în relaţia cu statul de drept şi am spus că mai aşteptăm un raport pozitiv. Acesta-i raportul pozitiv.

Unii europarlamentari vobeau despre suspendarea dreptului de vot al României.
Nu este un pericol real. Pericolul real este că articolul 7 din Tratatul de la Lisabona poate fi activat fără a se ajunge în timp scurt la suspendarea dreptului de vot. Este aşanumitul mecanism de avertizare, ceea ce înseamnă că în termeni practici, formal, nu anulează dreptul de vot, dar îl lipseşte de conţinut. Mai precis, punctul tău de vedere, ca ţară, nu mai contează. CLICK AICI PENTRU A CITI ÎNTREG INTERVIUL