“Orange şi Vodafone au plătit 30% din amendă. Procesele sunt în derulare, s-au întors de două ori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noi sperăm că lucrurile s-au lămurit şi că va exista o decizie favorabilă a Înaltei Curţi. Cel mai avansat proces este cel cu Orange, unde am câştigat la Curtea de Apel şi aşteptăm să fim programaţi la Înalta Curte. Cu Vodafone procesul s-a întors la Curtea de Apel. Anul viitor ar trebui să avem o decizie în cazul Orange. Am mai avut astfel de procese, dar foarte rar” , a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Concurenţei a avut 100% hotărâri favorabile şi toate amenzile au fost menţinute. La Curtea de Apel Bucureşti, 76% din decizii au fost favorabile, iar  85% din total amenzi au fost menţinute. 

De ce au fost amendaţi operatorii

Orange şi Vodafone au fost amendaţi cu  34,8 de milioane de euro, respectiv 28,3 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în urma unei plângeri făcute în 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă.

Operatorii au câştigat suspendarea executării deciziei cu condiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din totalul amenzii primite. Orange şi Vodafone au avut de plătit împreună 18,9 milioane de euro.