Fostul hotel „New York” din piaţa centrală a municipiului Cluj-Napoca ar putea intra în proprietatea Consiliului Local. UDMR recomandă înfiinţarea unui centru cultural în această clădire.

Luni, într-o conferinţă de presă, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat, răspunzând unui jurnalist, că, dacă această clădire se va vinde, oraşul îşi va exercita dreptul de preemţiune.

Una dintre cele mai elegante clădiri din Cluj-Napoca, la parterul căreia a funcţionat cafeneaua „New York”, care a găzduit pe vremuri viaţa literară a oraşului, stă nefolosită de un deceniu şi jumătate. Hotelul a fost cumpărat în urmă cu şapte ani de o companie deţinută de omul de afaceri Ioan Bene, din Cluj-Napoca. De atunci însă, omul de afaceri a fost condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală.

Ioan Bene a fugit în Italia pentru a se sustrage de la ispăşirea pedepsei, însă a fost arestat în această vară de autorităţile italiene. Presa de limba română din Cluj-Napoca a scris în mai multe rânduri despre faptul că statul ungar ar fi interesat de achiziţionarea clădirii, notează MTI.

La conferinţa de presă de luni, jurnalistul a formulat întrebarea în felul următor: după ce hotelul Melody, aflat într-unul din colţurile pieţei centrale din Cluj-Napoca, a devenit proprietatea Universităţii Sapientia, finanţată de statul ungar, se poate întâmpla ca şi hotelul „New York”, aflat în celălalt colţ, să aibă aceeaşi soartă? La această întrebare, primarul a răspuns că, în opinia sa, oraşul ar trebui să-şi exercite dreptul de preemţiune prevăzut de lege.

Comunicatul UDMR o citează pe Emese Oláh, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, preşedintele organizaţiei UDMR Cluj-Napoca. Potrivit politicianului, „Hotelul New York ar putea fi o locaţie potrivită pentru un centru cultural în inima oraşului unde, cu instrumente moderne de artă, s-ar putea aborda, spre exemplu, problemele convieţuirii româno maghiare”.

Viceprimarul a adăugat de asemenea că s-a angajat să iniţieze proiecte comune româno-maghiare, în cadrul programului UDMR destinat oraşului. Printr-un astfel de proiect s-ar putea oferi o viitoare destinaţie hotelului „New York”, consideră Emese Oláh. Csoma Botond, preşedintele Organizaţiei Judeţene UDMR Cluj, a precizat că Uniunea a susţinut întotdeauna ca toate clădirile istorice să ajungă în proprietatea municipalităţii.

Anterior însă, Consiliul Local nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune. Hotelul „New York” a fost construit în perioada 1893-1894, conform planurilor celebrului arhitect şef al oraşului, Pákei Lajos. Clădirea cu patru etaje, cu o suprafaţă utilă de 8.500 de metri pătraţi, a fost pe vremuri hotel cu 105 camere, iar apoi în anii 1950 a devenit cămin universitar.

În perioada 1960-2005 a funcţionat tot ca hotel, însă cu numele de „Hotel Continental”. Începând din anul 2000 starea imobilului s-a deteriorat treptat, însă în ultimii ani faţada a fost renovată de către proprietar.

Sursă foto: ro.wikipedia.org, autor: Attila Terbócs