Viaductul Scorciavacche se află în apropiere de Mezzojuso, la aproape 40 de kilometri de Palermo, pe o porțiune de autostradă care leagă capitala insulei de Agrigento.

Podul a cedat dramatic în ultimele zile. Compania de construcții responsabil de proiect, Anas, a declarat că prăbușirea s-a datorat "surparii".

Viaductul a fost finalizat cu trei luni înainte de termen. El a fost inaugurat la 23 decembrie şi este parte a unui proiect în derulare, cu o valoare de peste 200 de milioane de euro, a anuntat compania.

Incidentul a primit un răspuns furios din partea prim-ministrului italian Matteo Renzi, care vrea să ştie cine este responsabil, afirmând că cei vinovaţi "vor plăti totul".

Politicianul sicilian Paolo Caracausi de la formaţiunea Partidul Valorilor din Italia, de centru-stângaa descris prăbuşirea viaductului după numai 10 zile de la inaugurare drept "un scandal".

În timp ce patru persoane au raportat răni minore, niciun vehicul nu se afla pe pod în momentul în care acesta a fost avariat. Podul a fost închis traficului după ce compania a a văzut primele semne de surpare la 30 decembrie.

"Cine a făcut această greșeală va plăti, atât cei care au construit cât şi cei care au inspectat" a spus ministrul italian al Transporturilor Maurizio Lupi.

Dar compania Anas, care are mai mult de 80 de ani de experiență în construcția de drumuri și autostrăzi a insistat că mass-media a exagerat în privinţa a ceea ce ce s-a întâmplat şi referitor la prejudiciu.

Presa italiană a scris că valoarea declarată a viaductului, de 13 milioane de euro a fost incorectă și supraevaluată şi a insistat că podul de 350 de metri a fost construit de fapt cu numai 7 milioane de euro din totalul proiectului.