Colegiul Farmaciştilor şi Colegiul Medicilor trag un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu care se confruntă domeniul sanitar din cauza crizei financiare. Potrivit celor două instituţii, 1.500 de farmacii din ţară au intrat în insolvenţă, iar alte 400 sunt în faliment.

„Spitalele mari din ţară au început să intre în insolvenţă şi ele, iar Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, precum şi alte câteva Case din ţară sunt în incapacitate de plată (…) În spitale, pacienţii sunt nevoiţi să cumpere chiar şi aţa chirurgicală, întrucât farmaciile de spital sunt goale de săptămâni întregi“, se menţionează într-un comunicat.

De asemenea, se atrage atenţia şi asupra numărului mare de medici care părăsesc ţara pentru a lucra în condiţii financiare mult mai bune în străinătate.

„După exodul a peste 2.500 dintre ei, urmează un nou val mai puternic, existând 4.700 de cereri de plecare în străinătate (…) Puţinii medici români care au rămas în ţară nu îşi mai pot exercita profesia nici măcar la limita minim acceptabilă“, s mai arată în comunicat.

Totodată, se precizează că cele mai afectate categorii sunt bătrânii şi copiii şi se lansează un apel către decidenţii politici să iasă „din autismul lor“’ şi să înceapă discuţiile serioase pentru rezolvarea problemelor din sistem.

SURSA: Agerpres