Langya cauzează febră, oboseală, tuse, pierderea apetitului și dureri musculare

În prezent, specialiștii medicali susțin că Langya este doar „vârful aisbergului” pentru agenții patogeni încă nedescoperiți, însă acest virus nu va provoca o nouă pandemie. Cu toate acestea, specialiștii medicali recomandă ca noul virus să fie supravegheat cu atenție.

Până acum, peste 30 de oameni din China s-au infectat cu acest virus nou. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în rândul fermierilor și al unor muncitori de la o fabrică.

Langya face parte din aceeași familie cu virusurile mortale Nipah și Hendra. Cel mai probabil, noul virus a fost transmis la oameni de la animale, potrivit specialiștilor medicali. Henipavirusul Langya (LayV) a fost detectat pentru prima dată în provinciile nord-estice chineze Shandong și Henan la finalul anului 2018, dar a fost identificat oficial abia săptămâna trecută de oamenii de știință, informează ziarul britanic The Guardian.

Cercetătorii din China au descoperit Langya în mai mult de un sfert dintre cei 262 de chițcani testați, „o constatare ce sugerează că chițcanul ar putea fi un rezervor natural [al virusului]”. Langya a fost depistat și la 2% din caprele tastate și la 5% din câinii testați. Momentan, nu se știe dacă Langya poate fi transmis de la un om la altul.

Când infectează un om, acest virus cauzează febră, oboseală, tuse, pierderea apetitului și dureri musculare. Toți pacienții tratați au avut febră, iar unii dintre ei păreau că suferă de afecțiuni ale ficatului și ale rinichilor și au dezvoltat anomalii ale celulelor sanguine. Până acum, niciun om nu a murit din cauza acestui virus.

Noul virus este un henipavirus

Oamenii de știință au descoperit că noul virus este un henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice ARN care cuprinde Hendra și Nipah. Hendra a apărut în Australia, el afectează caii și oamenii, iar Nipah a provocat mai multe epidemii în Asia de Sud-Est. Ambele fiind asociate cu rate mari de deces în rândul oamenilor.

„Subestimăm enorm numărul acestor cazuri în lume, dar acesta (virusul Langya) este doar vârful aisbergului”, a atras atenția virusologul Leo Poon, profesor universitar la Școala de Sănătate Publică a Universității din Hong Kong.

Prima cercetare științifică asupra noului virus a fost publicată în New England Journal of Medicine săptămâna trecută și a atras atenția la nivel global din cauza îngrijorării crescute cu privire la apariția focarelor de diverse boli.

Linfa Wang (expert în boli infecțioase) a declarat că, deși este puțin probabil ca noul virus să ducă la o epidemie sau o pandemie, aceste situații arată cât de des pot apărea noi agenți patogeni.

Se întâmplă mai des decât credem sau știm. Pentru a reduce riscul ca un virus să ducă la o criză sanitară, este absolut necesar să fie supravegheat atent, transparent, iar la nivel internațional să existe o colaborare”, a explicat Linfa Wang, într-un interviu acordat CNN.

În prezent, specialiștii medicali susțin că este nevoie de mai multe informații pentru a cunoaște pe deplin virusul Langya și pentru a se putea răspunde la întrebări despre cât de rapid și cât de mult se poate răspândi, dar și cât de periculos este pentru sănătatea oamenilor.

„Riscul de infecție este destul de larg răspândit”, a completat virologul Malik Peiris, de la Universitatea din Hong Kong. El a atras atenția asupra faptului că ultimele descoperiri au sugerat că un număr mare de infecții nedetectate se răspândesc de la animale sălbatice la oameni și că este nevoie de o privire de ansamblu.

„Acest lucru este important, astfel încât să nu fim luați pe nepregătite de următoarea pandemie, atunci când – nu dacă – va veni”, a adăugat Malik Peiris.