Spaniolii au stat la umbră în parcuri, s-au îndreptat spre plajă sau au băut băuturi cu gheață pentru a face față temperaturilor sufocante de până la 43 de grade Celsius, în timp ce țara se confruntă cu al doilea val de căldură din acest an, la mai puțin de o lună de la ultimul val de acest fel.

Oamenii de știință anunță că aceste valuri de căldură reprezintă o consecință directă a încălzirii globale, ei precizând că emisiile cu efect de seră amplifică durata, intensitatea și frecvența acestor fenomene.

Soarele cald de vară, combinat cu un front de aer cald dinspre Africa de Nord, a făcut ca temperaturile să crească vertiginos, au anunțat duminică meteorologii de stat AEMET, precizând, totodată, că valul de căldură ar putea dura până pe 14 iulie.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată duminică a fost de 43 de grade Celsius lângă râul Guadalquivir, în apropiere de Sevilla, în sudul Spaniei, și în Badajoz, spre vestul țării, au anunțat meteorologii.

Temperaturile vor rămâne ridicate

Purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, a declarat pentru Reuters că temperaturile ar putea atinge 44C în Corboda sau Extremadura, în sudul Spaniei.

„De asemenea, marți și miercuri ar putea ajunge la 42C în părți din centrul Spaniei precum Castilia și Leon și Galicia în centrul și vestul Spaniei”, a spus purtătorul de cuvânt al AEMET.

Ruben del Campo i-a sfătuit pe oameni să evite activitatea fizică excesivă, să aibă grijă de persoanele în vârstă cu afecțiuni care le fac sensibile la temperaturile ridicate și să bea multă apă. El a spus că există, de asemenea, un risc ridicat de incendii de pădure în timpul caniculei.

„Schimbările climatice provoacă valuri de căldură mai frecvente şi le face mai intense”, a continuat del Campo, amintind că numărul unor astfel de episoade s-a dublat în ultimii doisprezece ani în această ţară.

În iunie, spaniolii au avut parte de cel mai timpuriu val de căldură din 1981 încoace, potrivit AEMET, cu temperaturi care au depășit 40 de grade Celsius în unele părți din centrul și sudul Spaniei.

Amintim că nivelul rezervoarelor de apă din Spania era luni la 45,3% din capacitatea totală, cu mult sub media din ultimii zece ani în această perioadă a anului – 65,7%.